Det här inlägget kommer innehålla mycket text och bilder. Vi började julen med julaftonsmorgon hemma hos mig. William och jag hade fått paket i våra julstrumpor från tomten.

Visade sig att det var små godishus. Det fanns liknade när jag var barn, dessa minns jag att min farmor brukade köpa åt mig och mina syskon på julen.

Jag kunde först inte starta bilen, men när Björn köpt laddningskablar åt mig så startade den mirakulöst så vi åkte mot Björn och jag har nu ett par laddningskablar i bilen ifall samma sak sker igen, och bilen då till fullo inte startar. Hur som haver hemma hos Björn bjöds det på julfrukost. Han hade köpt crossaint till oss.

Eftersom det var julafton fick William en med choklad i sin.

Efter julfrukosten åkte vi till Kniva för att fika hos Björns moster. Där var Williams tremänningar och så klart även Björns kusiner. Utöver det så kom Björns mamma, hennes karl samt Björns syster dit.

Efter fikat åkte vi till Skedvi där Björns farmor bor. Där skulle det ätas julmat, delas ut julklappar och spelas lite spel.

Vi börjar med julmaten som dukades fram, jag fullkomligt älskar julmat!

Ibland känns det som man knappt kan välja när man går runt och plockar mat på julen, dessutom blir man i princip alltid proppmätt. Eller i alla fall blir jag det.

Det kollades på Kalle och sedan plockades julklapparna fram. William var så taggat på det stora paketet. Det innehåll något han önskat sig väldigt länge, mer om det får ni längre ner. Han fick även ett headset men det har jag inte bild på.

Björn syster Emma hade köpt en a4 kortlek som vi spelade utslagspoker på. Det var jättekul men också hur svårt som helst med den storleken på korten kan jag lova dig. Efter kortspelet åt vi gröt och sedan åkte vi hemåt, vi la oss ganska tidigt jag och William eftersom vi morgonen efter på juldagen skulle ta bilen till Orsa. Det kommer ni få läsa om nu.

Vi kom upp till Orsa på juldagsmorgonen. Vi blev bjudna på gröt och småost. För er som inte är från Orsa är småost en slags rätt från Orsa du gör på mjölk, det är helt galet gott. Påminner om Keso men är mycket godare. Vi umgicks fick lite paket och åkte sedan ner till Orsakyrka för att besöka mormor, och ja även morfar. Det hugger tag i hela hjärtat på mig att kliva in på kyrkogården. Orsakyrka är kyrkan där jag firade alla julavslutningar och alla sommarlovsavslutningar som barn, vi tågade dit med några från Orsaspelmän som gick längst fram i ledet. Nu ligger både min morfar och älskar mormor begravda där.

Graven såg ut så här när vi kom dit, det var fina tända ljus, min moster och mamma har lagt dit två små buketter kan man väl kalla det? Samt att min mamma gjort ett hjärta och lagt på stenen.

Vi la en bukett med rosor på graven. Det gjorde så ont, att veta att hon inte längre finns här att hon nu ligger där i graven i formen av aska. Min älskade mormor, jag saknar dig så. Hur ska jag någonsin greppa att du dött? Kommer jag någonsin ens att förstå att det är sant?

Efter besöket på kyrkogården åkte jag och William till min moster. Jag hade köpt en tavla av henne. Tavlan är en som hängt hos min mormor så länge jag kan minnas, jag har alltid älskat den tavlan något enormt. På julafton ringde min moster och frågade om jag ville köpa den av henne, det var julaftonens finaste sak. Så vi åkte till min moster, blev bjudna på kaffe och pepparkakor och pratade en stund. Det var jättetrevligt att umgås verkligen, när vi varit där ett tag var det dags att åka hemåt. Så vi sa hej då, åkte upp till min mamma och hennes mans hus och sa hejdå även där och kramades innan vi åkte tillbaka till Falun igen. Väl hemma satte jag upp tavlan på väggen, jag har dock bytt plats på den nu, men jag älskar den verkligen. Tavlan föreställer min mormor spelandes på sin gitarr i sitt barndomshem i Soltorp som ligger i Bergkarlås i Mora kommun, sedan folkdräkten på. Jag älskar verkligen den tavlan, min älskade mormor! Tusen tack moster Pia för att jag fick köpa den av dig, det finns inte ord som beskriver den tacksamheten jag känner för det.

Mamma gav mig en till fin julkula innan vi åkte hem igår. Det är med Peter Pan på som hon gjort. Den hänger nu jättefint i min julgran och den passar väldigt fint där.

På baksidan av kulan finns en text, den klassiska för Peter Pans väg till Neverland. Nu kommer du på läsa om våra julklappar, jag börjar med Williams.

I det stora paketet fick han Coldplay’s LP-skiva som ska vara i guld, det är även med en DVD, han var helt galet lycklig över den. Det var något han önskat sig riktigt länge. Han fick underkläder och strumpor från sin farmor, samt en termos från sin mormor som hon gjort åt honom, pengar & en chokad-kalender han åt upp fick han av henne och hennes man också. Han fick även ett presentkort på Carlings från sin gammelfarmor.

Jag fick en filtponcho helt galet mjuk, den fick jag från släkten i Orsa. Kommer vara favoriten så här för en fryslort från mig, den är från märket Vinga of Sweden. Jag fick även min mormors vigselring, där står det Bror och Barbro på och den kommer jag så klart att bära, och vara väldigt rädd om.

Fler av mina julklappar, en chokladkalender från min mamma. En Målarbok för vuxna av mina syster Melissa. Sockor och tubsjal från Emma i Secret Santa-spelet, Rödvinglas Carolina Gynning av William.

Samlingen av rödvinsglas jag fick av William. Så himla fina verkligen, och helt perfekt att dricka vin är de också.

Jag har haft en fin jul. Det har varit känslofyllt men fint samtidigt, fina människor och kärlek, oväntade saker och god mat. Det har varit en jul av saknad och samtidigt fina stunder. Jag är tacksam över de människor jag får ha här i mitt liv, både de som lever och de som en gång levt med mig. Julen är till för att ge värme till varandra, det handlar om att värme hjärtat lite extra och försöka se det fina i det man har. Livet är för kort för att slängas bort på saker som går att lösa, det är bara vi som kan vända bladet. Jag vet vilka som saknas mig, jag orkar inte sakna flera, så jag väljer kärleken framför att ensamheten.

44 kommentarer

 1. Så kul att läsa om eran jul 🙂 Ni har träffat så mycket människor och fått så fina julklappar 🙂 Julkulan var väldigt fin 🙂

 2. Vad mycket ni åkte om kring! Men mysigt att få träffa så många som möjligt under jul 😀 Jag älskar också julmat, jag förstår helt ärligt inte när folk säger att de tröttnat på det haha!
  Vad roligt att han fick något han önskat sig! Det är bästa känslan när man velat ha något så länge.
  Så himla fina vinglas! Är också lite sugen på att samla på dem! Jättebra present.
  Kul att höra att din jul var bra<3

 3. Låter som ni haft en trevlig jul! hade samma problem med min bil än då har jag inte lärt mig att ha startkablar där.. tänker alltid att det händer sällan men när det väl händer så ja.. då känner man sig ur fånig! Dom där stora korten har jag sätt överallt i år, dom verkar helt inne just nu, sen måste jag säga att vinglaset var super fina, snällt av honom att du fick dom!?

 4. Oh din mamma gör ju så fina julkulor, och Karolinas serie är ju så snygg. På tal om annat, ser ni äter Bollnäsfilen, blir så fnissig då jag ser dem, för den tösen på förp är så lik vår tös, speciellt då hon hade långt hår.
  Marie recently posted..Jag vann hos junitjejen

 5. Du verkar ha haft en bra jul trots omständigheter, skönt att ni kunde åka till din mormor ❤ det gör så jävla ont att vara 60 mil ifrån chips grav så det glädje mig att du kunde åka till din mormor grav ❤

 6. Förstår att den varit känslofylld, så är det alltid när man precis förlorat någon under dessa familjehögtider. Har varit riktigt känsligt här också. Men annars verkar ni haft en mysig jul med nära och kära. Lät supermysigt. Massa kramar <3

 7. Vilken mysig jul och få fira med så många. Är det en tradition ni har med julfrukost?
  Jättefina klappar tomten kom med, den där filtponchon lät som något för mig som också är så frusen av mig. 🙂 Det finaste måste ha varit tavlan och vigselringen såklart med så mycket affektionsvärde! Du har så rätt i att man ska se det fina. Jag har försökt ha med mig det under hela julen för att på så sätt också vara mer närvarande. 🙂

  1. Ja det var fint :). Jo vi har gjort lite så under åren, Björn brukar fixa något gott så äter vi där. Tidigare år har vi sovit där också, men jag föredrar att fixa mig hemma så då blir det lättare att ta bilen dit :). Absolut dessa två kändes så otroligt fina, värdefulla på så många plan :).

 8. Du verkar ha haft en fin, känslig men ändå magisk jul. Det låter så fint och vilka fina julklappar ?
  De som inte längre bor hos oss komner alltid bo i våra hjärtan, även om högtiderna är tuffa utan dem ?❤

 9. Vilken fin jul du verkar ha haft med massor av känslor. Tycker det var fint av er att besöka gravarna och minnas de som inte längre är med oss. Tycker att julen ibland kan bli lite för kommersiell med stort fokus på presenter, så det var fint av dig att göra det till något själsligt
  Olga recently posted..Vår julafton i Moskva

 10. Ojdå att du orkar åka runt begriper jag inte men förstår självklart att du gör det för W skull.Shit dom vinglasen är ju skit snygga rent ut sagt och inte så billiga heller har jag för mig.Vad skönt att du fick igång bilen och kunde komma iväg som planerat.

 11. Det låter verkligen som att du har fyllt helgen med värme, kärlek och nostalgi. Tavlan var fantastiskt fin även om man, som mig, inte har någon personlig anknytning till den så jag kan bara föreställa mig hur du känner det!

 12. ja det är ju detta jobbiga då de vi misst inte längre finns kvar o är med på julen jobbigt men vi tände ljus oxå va på kyrkogårdar
  ni verkar ha ahft de fint o massa god mat

  kramar o önskar fin fortsättning tiller kraaaaaam
  Ullie recently posted..Dear Santa i want it all !

 13. Sån fin jul du har haft, jag älskar julmat jag också och blir alltid proppmätt och får matkoma efter. Fina julklappar och ni låter även som ni har ätit en hel del men det gör man 🙂

 14. Ni verkar ha haft en fantastisk helg, och så mycket ni hunnit med. Härligt att ha en så stor släkt och att ni vill träffas. Önskar er en god fortsättning också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: