Jag har velat fram och tillbaka, funderat på om jag ska skriva detta eller bara hålla fingrarna i styr. Ska jag låtsas som att det regnar och låta mitt psykiska mående få vara ifred. Men jag känner att det är omöjligt att hålla fingrarna i styr när hjärnan går på högvarv och jag är förbannad.

Som jag skrev för några veckor sedan har jag nu fått diagnoserna GAD och PTSD. PTSD för traumatiska upplevelser och GAD för att jag upplevt trauman. Inget är alltså medfött eller något jag valt, det har blivit på grund av att livet gett mig käftsmällar och rejäla sådana.

Men sedan jag fått dessa två diagnoser har jag också fått uppleva hur otroligt dåligt bemött man blir inom vården och samhället. Nu är inte mina känslor av värde, nej istället får jag gång på gång en “lilla gumman” klapp på huvudet med det tydliga budskapet att mina känslor sitter i mitt huvud!

Värst var i veckan när jag säger: “Jag har varit med om hemska saker.” Och får svaret: “Alla är med om hemska saker hela tiden, men du som har GAD förstorar upp dem. Du får snart lära dig om grubbelgubben och då blir det bra.” Det kändes som ett hån när jag hörde det där. Speciellt då jag VET att alla inte ens varit med om hälften av vad jag upplevt.

Varje gång jag öppnat upp mig till människor om vad mina ögon sett och vad jag upplevt, så får jag frågan: “Hur gammal är du?“, “Men hur har du klarat dig så bra?”, “Du borde skriva en bok”. Och då är det kanske en eller två saker jag berättar av allt.

Men folk som inget om mitt liv, ska alltid lägga fram den där förbannat kränkande meningen med att: Det finns dem som har det värre. Som att det skulle få mig att må bättre? Som att mitt mående är mindre värt? Och hur sjutton vet personer att andra har det värre?

Jag är förbannad och trött på folk som uttrycker sig och tycker till, när de egentligen bara borde hålla käften.

Bara för att jag har fått diagnoser som GAD, PTSD och ospecificerad ätstörning, är jag inte en mindre människa. Jag har känslor så sluta förminska mig!

20 kommentarer

 1. Om du känner att det ger dej något så tycker jag det är bra att du skriver om det du vill lämna ut.
  Jag känner så väl igen mej i detta, och lider med dej.
  Det där att det finns de som har det värre, fy f-n vad jag hatar de orden, för det första kan ingen mäta sånt, lika lite som det går att mäta fysisk smärta, för det andra hur hjälper det mej att andra också har det svårt? Det är ungefär som när man inte åt upp maten i tonåren ”Tänk på barnen i Biaffra” Jaha, blev de mätta av att jag tvingade i mej mat jag inte orkade/gillade?
  Jag har också hört det att ”du borde skriva en bok” varför det? För att alla ska gotta sej i mitt elände? Jag förstår inte så jag har nog missat något där, jag berättar brottstycken när jag känner att det hjälper och för de som finns där då det jobbiga svämmar över.
  Kram

 2. Man ska inte yttra sig när det gäller vissa saker och dit hör andras mående. Att säga att det finns andra som har det värre är så dumt att jag inte förstår att man kan säga det. Som om det skulle hjälpa… Att oinsatta ibland inte vet bättre men att bli dåligt bemött av personal inom vården är skrämmande.

 3. Tror inte att folk säger saker till dig för att såra dig. De försöker så gott de kan att bemöta dig och dina problem.
  Har sagt det hundra gånger – jag är ingen psykolog, men jag tänker så här: Personligen skulle jag absolut inte säga till en person att jag varit med om hemska saker. Undantag: psykologen som sedan kan ställa följdfrågor. Då ber man nästan om motfrågan: Vaddå för nåt? som är lika med nyfikenhet, eller den reaktionen du har fått.
  Försök att bearbeta dina problem med ett proffs (läkare, psykolog, kurator) och inte med ”gemene” man. Det är ju alltid så att om man inte förstår, då vill man säga något ”passande” och då blir det totalt fel som i ditt fall.
  BP recently posted..Skyltsöndag #338

 4. Meeen… jag blir helt jäkla mållös.
  Klart Du mår skit och har rätt att känna det Du känner, anledningen till att Du mår som Du gör och känner som Du känner är ju Ditt bagage, det Du varit med om, Du är stark som tagit steget till bättre mående och sökt hjälp hos Sjukvården, då ska Du inte bli förminskad eller inte trodd.
  Styrkekram

 5. Så tråkigt! Man förväntar sig att de som jobbar i vården har mer empati än så! Om inte att de i alla fall är professionella i sitt bemötande. Men jag vet många som har varit med om liknande… Vi som betalar deras lön med våra skattepengar…
  Anna recently posted..Redo för Halloween

 6. Åh vad jag känner igen det. Gick till en terapeut, förklarade allt som hänt det sista året och fick som svar. Du är inte ensam om att ha det tufft under pandemin. Först kände jag mig liten sen blev jag så arg. Men slutade med att jag tappat tron på psykvården
  Madde recently posted..Veckans fem positiva

 7. Du har så rätt i det du skriver. Att vården är som ett skämt ibland det har jag också upplevt. Det där att man förstorar upp saker om man har GAD stämmer inte tycker jag. Jag börjar undra om den som sa det har rätt yrke. Jag själv känner faktiskt att jag blir bättre bemött av vården nu när jag mår mycket bättre än jag gjorde när jag mådde som sämst.

 8. Oj vad vad rynka Pannan medans jag läste detta inlägg 😡😠.

  Alltså! Varför kan inte folk tänka en gång extra. Alla människor bär på en ryggsäck som är olika tunga av saker dem varit med om. Alla människor hanterar dem sakerna på olika sätt!
  Säg till mig om jag har fel. Det får du göra 🤗.

  Hur kan Människor häva ur sig såna frågor?! 😠
  Vist för några är att skriva bok en terapi.

  Du är en stor människa som står stark & har den ryggsäcken du har. Utgår ifrån det & gå framåt.

  Det var bra av dig att skriva våga detta inlägg 👍. Blogg är en ventilation där man får stöttning & råd av andra.

  StyrkeKramar❣️🤗🤗

 9. Jag förstår att du blir arg när du får höra så mycket dumt. Jag förstår inte den där meningen att ”det finns de som har det värre”. Alltså att man vräker ur sig en sådan kommentar. Så bara för att det finns de som har det värre ska man inte få må dåligt i sin egen situation? Är det det som de här personerna menar? Helt ofattbart hur dumma människor är.
  Hannas krypin recently posted..En granskning av pandemin

 10. ja det handlar mest om kunskap om set sociala som många är så torra på. blir oxå trött på sånt folk som inte kan visa medkänsla el respekt till andra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: