Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Utmattningssyndrom

Att leva i en dalgång.

IMG_8005

Igår började dagen helt okej, men jag fick stresspåslag på stresspåslag och snart var jag trött och irriterad. Det blir så när jag inte får vila, igår var det största egentligen Williams utvecklingssamtal. Men sen blev det ny lön vilket borde ses om glädjande men tog energi, inte så att jag inte är nöjd för det är jag men bara det att allt som kräver något tar energi. Sedan fick jag besked om sjukpenning som blev en upp och ner även det, jag är beviljad men det var väldigt lite pengar. Detta då sjukpenning går från tjugonde till den tjugonde. Sedan blev det ett inbokat möte nästa vecka och min läkare ringde för att kolla hur jag mår. Sedan utöver detta började Björn och William planera födelsedagen som William snart har och det blev för mycket. Jag fick en nedgång och vid 21:00 igår somnade jag. Idag har jag också haft en tuff dag, jag fick för mig att Kopparstaden skulle hit idag men var tydligen fel dag så kände lite att jag gick upp och fixade mig i onödan.

Det är så små saker som verkligen drar ner mig, det märks så tydligt att så fort jag får krav blir jag ledsen. Kroppen orkar inte med kraven, det bara är så. Imorgon ska William på lägerskola/klassresa till Kloten, det betyder att jag idag haft det kravet på mig. Att fixa och dona inför resan, det är ingen stor sak men för mig och min utmattning är det för mycket. Det är som att kroppen bara inte vill, inte hjärnan heller.

Jag försöker vila utöver detta, jag sover mycket försöker äta nyttigt och promenerar ofta. Men så har jag det här att livet ibland kräver saker av mig. Saker jag inte klarar av eller ens orkar. För jag är sjuk, sjuk och trött och det känns förbannat jobbigt.

34 Comments

 1. Usch, Kan inte riktigt tänka mig hur det är att gå och må så där. Antar att kroppen behöver sin vila eftersom du är så trött hela tiden. Bra att du kan prata så öppet om det, berätta vad du behöver för att må bättre.

  1. Nej det är tufft, kunde aldrig förstå detta själv innan jag hamnade här. Det är verkligen en berg och dalbana att leva i :/. Jag vill prata om det, tycker det är viktigt att fler får kunskap om detta.

 2. underbar sommar bild !

  ja men det behövs inte mycket så alltså man åker liksom ner direkt då i stället för att trappas ner liksom o man tröttnar o blir ledsen direkt

  hoppas på en bättre dag i morgon sov så gott när du lägger dej kram

 3. Jobbigt då mycket händer på en och samma gång och tar mycket energi från en! :/

  Sv; ja, true blood är en riktigt bra serie! 🙂

 4. Hejsan
  Så trevligt att din son ska på skolresa eller läger, så mysigt för honom.
  Jag förstår dig att ditt liv går upp och ner nu , men kom och tänka på en sak, har löst någonstans att målarböcker och pennor för vuxna ska vara väldigt avstressande och det ska ej ett lugn, kanske testa detta, jag fick av min dotter målarbok och pennor, jag tycker det är så rogivande, (men nu lider ju inte jag av stress) , vilken fin bild du tagit ser så härligt ut.

 5. Det där med att inte klara av att någon eller en själv ställer krav är ganska typiskt för utmattningssyndrom, min mamma har ju samma sak men det blir bättre även om det tar tid 🙂 kram

 6. Det är jobbigt .. jag förstår precis!
  Och ”småsaker” blir jobbigare när man inte mår bra. Det blir ju inga småsaker då, dem blir större ..
  Det blir som att hjärnan har tillräckligt med allt det andra och då orkar man inte med når mer. Har pratat en del om det med min P Ssk.

  Det kommer bli bättre, men det tar tid<3
  Jag är gärna otålig som person och vill bli bra NU, men tyvärr funkar det inte så.

  Så ta hand om dig och vila, träffa personer som ger positiv energi<3
  Var snäll mot dig själv, det är du värd 🙂

  Sv: Kan verkligen rekommendera målandet 🙂

  Jag känner mig lugnare och mer rofylld av det faktiskt 🙂

  Sen så blir det nästan som att jag glömmer bort allt det andra runt omkring mig, tänker bara på det jag gör .. 🙂

  Förresten får jag fråga om du har instagram?
  Om du vill och har det får du gärna följa mig 😉
  Har 2 st, ”Lifebyannie.sweden” och ”creativity_insta_annie” ( det senaste är mitt nyaste, har min ”konst, teckningar där 🙂

  Om du vill alltså 🙂

  Kramar

  Varma kramar!

  1. Tack för dessa ord! Jag känner så igen mig är också sådan som vill att saker blir bra nu.

   Du får absolut följa mig på instagram. Jag lägger till dina båda :). Jag heter saramadeleine där :). Sen har jag en för mitt doulande också, heter doula_i_dalarna på den :).

 7. Hur mår du, Madde? Förstår att det går mycket upp och ner, vissa dagar är bättre än andra, men det låter ändå som att du har kommit till ett accepterande stadium och inser och föörstår att det där måste få ta sin tid, det går inte att skynda på för att bli frisk igen, men du vet, jag tror på dig!

  SV: Vilken webbtidning menar du? :S
  Det finns ett reportage med en bekant som orienterar sig på centralen i Stockholm utan att se något alls. Det är häftigt tycker jag, för där skulle inte jag våga gå själv, men precis som med allt annat så handlar det om en vana och att lära sig, så fick jag göra det några gånger skulle det nog gå bra 🙂

  Är det synfältsbortfall på din mormor då alltså?

  1. Tack, jag mår som i en berg och dalbana i känslor men låter tiden ha sin gång. Jag tror det är viktigt och börjar inse hur viktigt det just nu är. Det tar tid men det är bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa