Fem en fredag v.51: Nu är det jul igen.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar hos Elisa så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Vilket är ditt tidigaste julminne?
 2. Hur firade du jul som barn?
 3. Vad är ett måste på julbordet?
 4. Har du någon tradition kopplat till att klä granen?
 5. Vad gör du med de julkort du får?

Vilket är ditt tidigaste julminne?
Jag minns när jag kom upp på morgonen och det sitter några i köket, vet inte vilka men det sitter några där. Har fått för mig att det kan vara pappa och mormor? I alla fall är det ett vitt paket där jättestort med tomtepapper på. Jag har ett foto på när paketet är öppet och i det är en trehjuling. Minns inte när jag öppnat paketet men bara det där med bordet, ett doft ljus från fönstret (misstänker adventsljusstake) och vårat furubord med två vuxna som sitter på varsin sida. Tror att mamma kan ha stått bakom mig.

Hur firade du jul som barn?
Vi firade jul hos min mormor och morfar i Maggås som ligger i Orsa men bara några meter från skylten till Mora kommun. Varje år så fick vi morgonpaket hemma i lägenheten, mamma brukade krussa mitt hår och sedan hämtade morfar oss i sin röda Volvo. Vi åkte till Maggås det mormor väntade, och så firade vi julafton med god mat, och morfar som klädde ut sig till tomten. Dessa jular var så otroligt fina, ibland dök mina morbröder upp och någon kusin med. Någon jul ibland var min moster och kusin med också, de kom upp från Märsta då.

Vad är ett måste på julbordet?
Janssons frestelse för min del, köttbullar också. Jag har tänkt äta kött i år, ska prova hur magen reagerar. Som ni vet äter jag vegetarisk kost, det beror på min IBS men jag vill se om jag kan äta julmaten. Tänker om jag kan äta kött på speciella tillfällen eller om det är kört även då. Började äta vegetariskt i april 2017, helt för att läka tarmen.

Har du någon tradition kopplat till att klä granen?
Nej det har jag inte, som liten klädde mamma den dagen innan julafton. Vi brukade åka bort till barnvakt, och kom hem till ett städat hem med julgran. Som vuxen har jag haft julgran vid tre tillfällen, förra året en riktig gran som vi klädde tillsammans jag och William. Får se hur det blir i år, allt hänger på om William hugger en gran eller ej. Självklart inget vi snor utan i så fall är den huggen från Williams farmors skog.

Vad gör du med de julkort du får?
Tror inte jag får några, jag skickar liksom inte julkort. Tycker det är alldeles för dyrt med porto och dessutom glömmer jag alltid att skicka i väg de jag skrivit, de år jag skrivit.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

4 thoughts on “Fem en fredag v.51: Nu är det jul igen.

 • 22 december, 2018 at 01:40
  Permalink

  Alltså jag förstår verkligen inte det här med janssons, tycker inte det är gott för fem öre och fattar inte hur andra kan tycka om det heller ?

  Hoppas ni får till en gran, även jag som inte gillar julen tycker att det är lite mysigt ?

  Reply
  • 22 december, 2018 at 17:22
   Permalink

   Jag älskar det verkligen :D. Det fick vi :D. Sonen kom nyss hem med en 😀

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: