Dala-ABC – Möte med dietist.

Idag var jag ner till Dala-ABC igen, denna gång för att få träffa en dietist. Vi har lagt upp ett kostschema som jag nu ska äta och följa på dagarna.

Det är väldigt lugn miljö på Dala-ABC och det tycker jag om. Upptäckte dock att två av Williams lärare var i korridorerna så jag väntade lite. Williams skola är i samma byggnader och än orkar jag inte svara på frågor kring mina ätstörningar. Jag har haft dessa så länge att de blivit en stor del av mig.

Det är en sak att skriva om mina ätstörningar, att jag genom åren hållit kontroll genom maten, eller inte riktigt kan tyda mina matsignaler. Idag fick jag veta att IBS är väldigt vanligt när man som mig har ätstörningar och det var egentligen inget som jag blev förvånad över, jag har trott det så länge att det är problemet.

Jag lämnade Dala-ABC för att möta resten av vad som idag är ett snöklätt Falun. Dar har snöat i massor och jag tycker det är okej. Det är januari i Dalarna och vi har snö till runt april, det är bara att acceptera. Bor man på andra platser i landet så försvinner snön snabbare här är det inte så och väder, sjukdomar och liv samt död kan man inte styra över man får bara acceptera läget.

Snart stundar nästa besök inom sjukvården för mig. Jag har fått remiss för att gå på medicinsk yoga för att slippa min huvudvärk, ångest och stress. Jag hoppas detta ska bli bra för mig.

Madeleine Stenberg

Madeleine är namnet, född 1984 i Orsa i Norra Dalarna. Som nittonåring flyttade jag till Falun och bor här sedan dess. Jag blev gravid nitton år gammal och mamma några månader senare och var då tjugo. Är utbildad förskollärare, grundskollärare F-9 och studerar till specialpedagog. Jag är även doula (förlossningsstöd), hjälpmamma & kursledare i den ideella föreningen Amningshjälpen.

Follow
✰ Fina du som tänkt kommentera, läs detta innan.✰

↳ Jag lämnar alltid respons på dina kommentarer här.
↳ Lämnar du din bloggadress, så vänta dig alltid ett besök från mig.
↳ Jag raderar kommentarer som innehåller svar på kommentarer från Din blogg. Även kommentarer med hot, hån, grova ord och kränkande ton raderas.
↳ Jag tar gärna emot feedback/kritik som framförs på ett konstruktivt sätt.
↳ Jag blir alltid glad av fina och vänliga kommentarer. Så kärlek till dig som lämnar kärlek här.
↳ Här kan du läsa om hur jag behandlar dina uppgifter: Integritetspolicy

63 thoughts on “Dala-ABC – Möte med dietist.

 • Pingback:Att lära sig äta, mitt kostschema. - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

 • 9 januari, 2019 at 08:04
  Permalink

  Oh så bra att du får hjälp och att du har ett mål, att bli mer hälsosam ang kosten. Hade ingen aning om att du hade ätstörningsproblem ❤
  Jag har också ibs och det kan vara tufft ibland. Paleo tycker jag funkar bra mot magen.
  Medicinsk yoga lät ju hur bra som helst ❤ skulle jag också behöva gå 😬
  Sandra recently posted..Starten av mitt liv del 1

  Reply
  • 10 januari, 2019 at 22:22
   Permalink

   Ja det känns jättebra :).
   Jag har ätit vego i över 1,5 år för IBS men nu när jag går det här så får jag förhoppningsvis tarmen att må bra på köpet 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 22:02
  Permalink

  Har själv aldrig haft ätstörningar, men experimenterat med maten osv, på ett inte så bra och hälsosamt sätt. Tycker att det är så skönt att följa ett kostschema så man vet exakt vad man ska äta, har hjälpt mig så mycket i att få en sundare syn på mat och att äta mat för att bli mätt. Dessutom vet man att man får i sig mat som är bra för kroppen och tillräckligt med mat. Kram <3
  Johanna recently posted..5 just nu

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 21:38
  Permalink

  Vad fint det måste vara i Falun nu med massa snö, det snöade hos mig också idag. Vad bra att du ska både få hjälp med kosten och ångesten. Hoppas du mår bra snart 🙂
  Amanda recently posted..Katastrofdag igår

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 21:22
  Permalink

  Men så skönt att få hjälp! Väldigt starkt av dig att faktiskt ta steget. Håller tummarna att det går bra för dig❤

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 20:53
  Permalink

  Jag är så stolt över dig att du verkligen tar emot hjälpen. Jag förstår att det kan vara jobbigt att berätta om och om igen. Idag fick jag testa Dry Needling, testa det mot din huvudvärk!!!!!!! Kram
  Fnulan recently posted..Jädrarns så gott, färsfyllda tomater (LCHF)

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 21:07
   Permalink

   Tack fina du <3. Vad är det för något? Ska genast googla 😀

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 20:25
  Permalink

  Medicinsk yoga är fan häftigt! En skön atmosfär gör väldigt mycket inom sjukvården, jag gick DBT för några år sedan och lokalerna gör mycket! Hoppas verkligen att du har hittat din plats där nu <3
  Melissa recently posted..Ny IT-inriktad blogg!

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:28
   Permalink

   Ja det var jättebra :). Håller med det är verkligen så man finner ett lugn där :). Jag hoppas det 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 20:22
  Permalink

  Måste kännas bra att komma någonstans nu och att ha fått ett kostschema. Känns som det gör det hela lättare och du slipper tänka så mycket vad gäller mat när du fått det på pränt? Om du förstår hur jag menar. 🙂
  Jag har bara hört positiva saker om medicinsk yoga så förhoppningsvis får du bukt med problemen. 🙂

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:29
   Permalink

   Ja det känns bra :). Alltså jag får äta vad jag vill, men har ett schema på när jag ska äta. Tex frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Det som blir bra där är att jag också kommer äta, som det ser ut idag äter jag sällan mer än frukost blandad med lunch och eventuellt middag 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 19:21
  Permalink

  Det är verkligen en sak att skriva om det än att prata om det men det är strongt av dig att skriva om det.
  Hoppas du finner den hjälp du behöver. Stor kram till dig!
  Suzanne recently posted..”Glöm bara det andra jag sade”

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:57
   Permalink

   Ja det är ju det, som två skilda saker :). Det får jag 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 19:20
  Permalink

  Jag tänker att det kan vara bra att få träffa en dietist av många anledningar 🙂 Ätstörningar är ju en, men så kan man ju ha svårt med allergier, sjukdomar och vikten t ex. Eller så vill man helt enkelt ha hjälp med att ändra sin kosthållning för att den inte är den allra bästa.
  Här smälte snön bort, men nu är det vedervärdigt regnigt väder. Skulle mycket hellre vilja ha ett riktigt snöväder än detta. Kolsvart och lerigt är det. Blä!
  Lillan Kind recently posted..En av världens vackraste platser – ett restips!

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:14
   Permalink

   Ja det är verkligen det :). Alla går ju av olika skäl :). Förstår det, är värre med regn och sånt där än snö 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 19:15
  Permalink

  Miljön ser verkligen lugn och harmonisk ut vilket är nog så viktigt. Bra med goda råd från dietisten och lite förklaringar. När man är på väg på ett läkarbesök så vill man inte träffa barnens lärare. Fast jag skulle inte vilja träffa en förälder heller. Minns när jag skulle på mammografi och sköterskan var förälder till två av mina elever. Jag hade turen att bli inkallad i det andra rummet eller så ordnade hon att det blev så. Kändes bra i alla fall.
  Znogge recently posted..Första arbetsdagen…

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:15
   Permalink

   Ja den är den verkligen :). Nej precis, man vill inte träffas på det viset det blir lite för privat. Förstår att du kände så vid mammografi med. Vissa saker vill man inte dela med alla.

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 19:05
  Permalink

  Hoppas du fick bra hjälp från dietisten och hitta verktyg för en balans så småningom. Ibland är det skönt att inte behöva prata och förklara en massa, det blir lätt frågor osv. Var sak har sin tid, en dag är man redo bara.

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 18:44
  Permalink

  Skönt att det gick och kändes bra hos dietiesten. Att möta människor som man känner eller känner till vill inte jag heller när jag är iväg på läkarbesök. Medicinsk yoga lät spännande. Hoppas att du berättar mera när du varit där.
  Kamilla recently posted..Min läxa – Energitjuvar!

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 17:39
  Permalink

  Va kul och få komma iväg och träffa en dietist det hade jag också behövt, och vill kanske ska boka in en tid framöver när vikten börjar stå still -10,12kg sen brukar ja stanna där. Då tror ja att den hjälpen behövs för min del. Fint i dalarna 👍🏻😁
  Björn aldenfalk recently posted..Produktiv onsdag, men..

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:14
   Permalink

   Ja det är det, jag tror detta kommer bli väldigt bra på sikt :). Jag går hos dietist för att inte tänka på vikt utan bli hälsosam :). Börja äta och låta min oordning i kroppen må bra 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 17:11
  Permalink

  Vad skönt att du får hjälp. Jag kan tänka mig att det är känsligt och lite jobbigt kanske.
  Vi har också fått snö. 😀 Helt underbart. VAr tvungen att gå på en liten promenad bara för att det var snö. 😀
  Kirsi recently posted..8 år, 8 januari

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 17:25
   Permalink

   Ja det känns jätteskönt :). Det här kommer att bli bra :). Åh så mysigt 😀

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 16:48
  Permalink

  Förstår att det känns jobbigt att stöta på lärare.. Men vad bra att du har fått hjälp med kosten, hur känns schemat om man får fråga? Du behöver inte svara om du inte vill såklart.
  Vacker med snön! Här har vi snöslask och då har jag hellre minus grader faktiskt! Men det är som du säger, bara att acceptera och göra det bästa av situationen!
  Kram!
  Chanelle recently posted..Ny morgonrutin!

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 17:29
   Permalink

   Ja och sedan blir det lite extra så där när man inte direkt orkar berätta om allt för någon. Det är en sak att skriva om det, en hel annan att prata om det :).
   Det känns bra, all mat är godkänd mat och det här tror jag kommer gå väldigt bra att följa för min del 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 16:47
  Permalink

  Men åh, så bra att du fått prata med en dietist. Kan tänka mig att det, i kombination med den medicinska yogan, kan bli väldigt bra för dig. Jag har inte själv några ätstörningar, då jag inte har några problem med mitt tankesätt kring maten. Dock har jag mycket att jobba på med mina matrutiner ändå. Jag har problem med min sköldkörtel, vilket gör att jag har en tendens att glömma bort att äta ordentligt under dagen och tappar energi. När jag kommer på det är det alldeles för lätt hänt att jag, istället för mat, sträcker mig efter något choklad eller en kopp kaffe bara för att det ska ge energi fort. Hoppas att ditt schema fungerar bra för dig, så tror jag att det kommer att hjälpa dig både fysiskt och mentalt.
  Anna recently posted..En gnistrande trio

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 17:33
   Permalink

   Ja det är jättebra, jag tror detta kommer vi väldigt bra för mig och mitt sätt att bli frisk sen :). Ja medicinska yogan var jättebra den med :). Det är ju lätt att ha det så när ens kropp är dålig på att signalera vad den behöver :). Jag förstår även om det är olika saker 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 16:39
  Permalink

  Hur kändes det att träffa dietisten och få ett kostschema du nu måste följa med tanke på känslorna du har in för mat och så?

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:15
   Permalink

   Det kändes väldigt bra, det är så klart tufft med maten men det här känns fint. Mycket för att det blir så tydligt hur ofta jag behöver äta sedan är det liksom inget som är förbjudet utan det viktiga är att jag äter på fasta tider.

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 16:19
  Permalink

  Jag har själv kämpat och strulat med ätstörning så länge jag minns (eller ja, allt startade då jag var 13 år, nu är jag 28).. När jag en gång hade tagit mod till mig och besökte en ätstörningsklinik fick jag kommentaren att jag var dum i huvudet som tänkte på det sättet. Jag gick aldrig dit igen.

  Heja dig som tar tag i det. Kram på dig!
  Annica recently posted..Önskerubrik: En avgörande händelse under min uppväxt

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:18
   Permalink

   Märkligt att du blev behandlad så där, det låter inte som ett bra ställe. Här tog de mot mig med öppna armar. Får om och om igen höra hur bra det är att jag sökt hjälp. Kanske du skulle söka nu? Se om de är bättre? Kramar

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 15:58
  Permalink

  Men vad mysigt med snö och hoppas den medicinska yogan hjälper dig 🙂

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 14:41
  Permalink

  Tråkigt att höra om dina ätstörningar men mycket härligt att du får hjälp, lycka till! <3
  trollet recently posted..Kycklinggratäng

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:58
   Permalink

   Ja det är ju inte ett så lätt ämne direkt. Är också glad för det 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 14:41
  Permalink

  Det började snöa hos oss igår :/ Jag vill ha sommar nu 🙂 Hoppas yogan hjälper 🙂
  Sarah recently posted..MEST GILLADE

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:22
   Permalink

   Aha :). Här kommer det dröja så jag känner att det är okej.

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 14:23
  Permalink

  Vi har ingen snö här nere i Skåne än men sambon tror att den kommer snart och stannar länge, jag vill inte ha någon snö 🙁
  Becka Lindhe recently posted..Finally, the best!

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 14:03
  Permalink

  Vad bra att du har kommit igång nu! Hoppas att detta blir bra för dig! Förstår precis vad du menar att det är en sak att skriva om något och en helt annan sak att berätta öga mot öga.🌸💕

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:24
   Permalink

   Ja jag tror verkligen detta kommer bli väldigt bra :D. Ja det är lättare att skriva än att tala om vissa saker 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 13:54
  Permalink

  Tråkigt att läsa om dina ätstörningar.. Det är nog tyvärr ganska vanligt… Men vad skönt om du kan få lite hjälp! Och du verkar ha kickstartat året med både dietist och medicinsk yoga! Heja dig!
  Popprinsessan recently posted..Årets första måndag

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 19:22
   Permalink

   Ja det är inte roligt direkt :/. Ja det är verkligen det. Ja det känns jättebra 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 13:43
  Permalink

  Hoppas matschemat kommer hjälpa! Och spännande med medicinsk yoga! Kram

  Reply
 • 8 januari, 2019 at 13:38
  Permalink

  Vad duktig du är som jobbar med dina svårigheter inom både mat och stress och ångest. Modigt och starkt. Jag hoppas du är stolt över dig själv. Kan förstå att du inte vill att hans lärare ska veta något ännu. Så länge W inte blir påverkad behöver inte de veta. Fortsätt att ta hand om dig.
  Hanna recently posted..Läsarfråga om sheetmask

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 20:23
   Permalink

   Duktig tycker jag inte om som ord, men jag känner att det är något jag måste göra :). Tycker nog inte hans lärare behöver veta det alls ;). Det är inget som påverkar dem 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2019 at 13:28
  Permalink

  Så bra Du tagit tag i Ditt liv, magen och dess mående är en central del av hur vi lever… jag hoppas dietisten kan hjälpa Dig att må bättre, jag blir inte heller förvånad av att höra att ibs är vanligt vid ätstörning…, tror ju att när man (som Du & jag) inte har ett normalt förhållande till mat och det pågått under flera år så blir magen/tarmen störd och det orsakar sjukdom som t ex ibs och ibland tror jag att även överkänslighet mot viss mat beror på det störda ätbeteende som jag utsatt min mage/kropp för. Nu är Du på rätt väg. Lycka till.

  Reply
  • 8 januari, 2019 at 21:03
   Permalink

   Ja det känns bra :). Visst är det så, magen styr ju mycket av ens kropp :). Dietisten var jättebra tror detta kommer bli bra 😀

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: