Vet inte riktigt hur det här gått till. Förut har jag allvarligt talat inte brytt mig. På förskolan är det as sött. Alla barnen får klä sig precis som dom vill och de är helt enkelt UNDERBART. Men i skolans värld gillar jag de inte. Då är det bestämt att 1 ska vara lucia och resten tärnor. Sedan ska man ha dumstrutgossar av alla pojkarna. Som inte de vore nog så läste jag senast förra året om en kille som ville vara LUCIA men skolans ledning buade ner det så till sist fick han lov att “avgå”. Jag tänker då på att detta strider på läroplanen rätt rejält. Enligt läroplanen för skolan Lpo94
Männskolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden skolan skall gestalta och förmedla” det betyder mer eller mindre tycker jag i och med jämställdheten att faktiskt KILLAR inte ska bli tvingade att vara dumstrutar utan dom ska kunna vara va fan dom vill, lika så tjejerna. I och med att man kör lottsystem (hoppas jag, jag HOPPAS verkligen inte att inte kör den med flest röster systemet längre) så kränker man dom tjejer eller killar som vill vara lucia och dessutom låter man inte individen själv bestämma vad dom vill vara. Jag insåg här idag att lucia är något skit som skolan borde precis som förskolan vara mer öppen med. VÅGA frigöra sig från normen av en populära tjejen i klassen som lucia, eller den som hade turen på sin sida. VEM har bestämt att inte ALLA kan vara lucia om dom vill. Jag låter väl som värsta jämställda Pippi Långstrump nu? Men seriöst det stör mig att man ska behöva utsätta individer för Lucia firande när barnen kanske inte vill vara det SKOLAN bestämt att dom ska vara. Jag säger HURRA åt fler manliga Lucior i världen. Eller varför inte en skäggig dam till Lucia? Det känns som vi sett våra kvinnliga lucior nu. IN med något nytt och hårigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: