006

I fredags anade jag ugglor i mossen när jag ringde angående sjukresa ner till lasarettet då William inte får gå den sträckan på grund av sitt ben där skelettinfektionen sitter. Vi fick ett sjukintyg när William låg på barnkliniken från läkaren som skrivit att William ska ha taxi till och från skolan på dagarna, samt inte får medverka på idrotten. Hur som helst då jag ringde sjukresor i fredags sa dem att jag skulle betala 100 kr enkelresa så då blev jag misstänksam, en sak med vården men började fundera angående skolan. Så fick kontakt med Dalatrafik som sa att skolan är skyldiga att se till att barn tar sig till och från skolan och detta gällde även så klart William. Så jag gick ner till Williams skola, som visserligen är en Friskola men det är fortfarande Falu kommun som bär ansvaret eftersom dem just är en kommun. Jag lämnade in intyget som skulle vidare till kommunen. Så idag ringer Williams skola och meddelar att vi fått avslag för “kommunen betalar inte sjukresor till barn till och från skolan“. Istället blev jag hänvisad att ringa försäkringsbolaget och fråga dem om sjukresor. Ringde dit men det ingick inte i barnförsäkringen, dem hänvisade mig till försäkringskassan som blev jätteförvånade och sa att det dem kunde hjälpa mig med var VAB, så att jag får vabba tills jag lämnat William på skolan, och fram tills dess att jag måste hämtat honom igen. Men seriöst?! På vilket jobb funderar den saken? Dem hänvisade även till skolplikten, och jag tänkte på den avgiftsfria skolan. Jag ska alltså få betala över 1000 kr för att William ska kunna ta sig till och från skolan, detta är ju inte frivilligt! Han är ju för sjutton sjuk! Jag talade med min rektor som gav mig råd och fick bra respons därifrån, försökte få tag på Williams skola men kom inte fram.

Då började jag tänka på skolverket så jag ringde dem. Skolverket gav mig rätt på mindre än fem minuter, kommunen är skyldig att se till att barn kommer till och från skolan och detta spelar ingen roll, om det så är kommunal eller friskola. Personen på skolverket sa att jag ska begära ut mitt avslag från kommunen och gå vidare till förvaltningsrätten, så att dem sedan kan ge kommunen bedömningen att de handlat fel. Jag har ju läst på skolverket och William har rätt att ta sig mellan skolan och hemmet. Det här är helt galet! Jag har varit så förbannad idag, men jag tänker fortsätta strida för Williams skull, ja även för alla andra barn som kommer efter honom vars föräldrar inte vet vart dem ska vända sig. Hur kan den kostnadsfria skolan med skolplikt gå hand i hand med att min son inte ska kunna ta sig till och från skolan? Jag äger ingen bil, och då ska jag alltså betala taxi till självkostnadspris för att mitt barn ska få sin lagliga rätt till utbildning? Det här går jag inte med på, och Falu kommun bråkar med fel förälder.

Så här skriver skolverket om skolskjuts.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: