Dark Mode Off / On
Läraryrket

Föreläsning – Hur skyddar vi våra barn i en hård omvärld.

Igår var jag på en föreläsning som Haro ordnat med föreläsaren Jonas Himmelstrand här i Falun. Jag hade tidigare aldrig hört om Haro men ansåg att föreläsningen som vi fick ut tips om genom Williams skola verkade angelägen då jag som ni vet har ett barn på högstadiet. Dessutom arbetar jag med mellanstadieelever vilket vilka som ni förstår inom snar framtid är på väg in i denna värld.

Jag kände dock igen Jonas Himmelstrand från någonstans men kunde inte komma på vart ifrån. Han var så bekant och när han sa att han flytt till Åland så funderade jag om det möjligen är honom jag läst om gällande hemskolning. Det visade sig stämma, det är undervisningsplikt i Finland därmed får varje förälder själv välja hur de vill undervisa sina barn. Här i Sverige är det skolplikt vilket gör skolan obligatorisk, det har därmed blivit en av många anledningar till att människor faktiskt flytt Sverige, sånt här intresserar mig. Kanske för att jag själv valt att prioritera William framför pengar och annat.

Föreläsningen handlade också mycket om detta, den tid vi inte får med våra barn. Om hur lite tid dagens barn har med sina föräldrar och om hur barn idag är mer stressade än någonsin. Inte så konstigt när dagens barn redan från ett år och framåt träffar andra anknytningspersoner än sina vårdnadshavare mer än just de viktigaste i barnens liv, vårdnadshavarna. Jag har fått så mycket skit genom åren för att jag som ensamstående jobbat deltid, eller när jag var student. Medan det för mig alltid varit ett självklart val att välja mitt barn framför alla pengar i världen. För det har aldrig varit pengar som varit viktigt för mig, däremot tiden och minnen jag skapat med William. Jag har helt enkelt prioriterat bort en dyr bil, långa resor till något varmt land jag ändå aldrig drömt om att besöka. Jag har hellre rest runt i Sverige och besökt vårat land tillsammans med William, fikat och gått på restauranger i närområdet. Lekt i någon lekpark och skrattat tillsammans.

Jag hör så ofta om hur folk blir förvånad över hur nära relation jag har till William. Berättar han sånt för dig? Som att han är unik, men han litar ju på mig vi har skapat en relation till varandra. En varaktig relation där vi litar och förlitar oss på varandra.

När jag lämnat föreläsningen igår kväll kände jag hur rätt jag gjort alla dessa år, jag har lyssnat på min instinkt och den är rätt för mig. Vi har byggt den relation jag alltid trott att man ska ha till sina barn. Jag är stolt över mig själv för att lyssnat på mig själv istället för samhällets syn på vad som är rätt och fel.

14 Comments

  1. Ja jätteintressant verkligen, det var en av de bättre föreläsningar jag varit på :). Åh så roligt :).
   Jag läser till specialpedagog själv och ämnet är intressant verkligen :).

 1. Åh, så härligt att höra om eran fina relation ”trots” att han nu är tonåring! Jag hoppas att mina barn fortsätter att ty sig till mig även när dom växer upp. Här har vi också prioriterat att vara hemma mycket med barnen- jag har jobbat 75-80 och min man har alltid jobbat skift. Tills nu. Men jag hoppas att vi kan få ihop det under Abbes småbarnsperiod också, på ett eller annat sätt! Starkt jobbat att få ihop det som ensamstående! Eloge till dig❤

  1. Ja det är jättefint. Sen är det ju så relationer bygger man och är något man måste jobba på. Jag tror absolut på att skapa långvariga såna och det gör man inte genom att träffas då och då. Det gör man genom att vara med sina barn alla tillfällen man bara kan :).
   Jag tror alla kan få ihop saken oavsett om man är ensamstående eller inte, allt handlar om vad man prioriterar. Som student fick jag ut 8000 i månaden ungefär + 1050 i barnbidrag. Vi hade alltid så vi klarade oss trots en hyra på runt 6000 redan då. Man får helt enkelt prioritera vad som är viktigt i livet. För mig var det kontakten med mitt barn :).

   1. Om du vill får du gärna skriva lite tips på hur du fick pengarna att räcka. Typ en lista på hur man kan tänka.
    Har själv det lite knapert och tycker pengarna rinner mellan fingrarna.
    Jättetacksam för tips och råd
    Kram

 2. Intressant, jag skulle gärna gå på en sådan föreläsning.

  Jag å Elin är ju väldigt nära, även om hon nu börjar bryta sig loss och bli en egen människa 🙂 men ja jag vet vem hon är med å det mesta vad hon sysslar med känner jag till.
  Jag läser ju fortfarande för Elin varje kväll.

  1. Den var jätteintressant verkligen :). VIsst är det så, de bryter sig ifrån :). Älskade att läsa tillsammans förut men nu vill han göra sånt själv, istället så pratar vi 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: