Julkalendern: Lucka nummer 14: ” När jag valde vilken stad jag skulle bo i”

Julkalendern är skapad av Johanna kajson.

Jag var nitton år på pricken fyllda, bodde i lilla Orsa i norra Dalarna. Kände mig trött på att leva där och att känna känslan av att varje dag var den andra lik. Jag hade en vän på den tiden som var födda och uppväxt i Falun. Hon frågade om jag inte kunde tänka mig att flytta hit? Jag tror frågan föll på Lunarstorm, och vi ringde och pratade med varandra. Det här var under Comviqkontant tiden och det där med pengar på kortet var stundvis unikt.

Så från ingenstans valde jag att lämna Orsa och min lägenhet där, för en ny i Falun. 3 maj 2003 bodde jag i Falun, jag har aldrig ångrat mitt beslut att flytta hit. Här har jag blivit mamma, här fick jag min gymnasiekompetens, lärarutbildning och jobbar även numera här i den lilla Gruvstaden.

Jag trivs väldigt bra här i Falun, det är så mycket värt att besöka denna stad, speciellt sommartid.

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

50 thoughts on “Julkalendern: Lucka nummer 14: ” När jag valde vilken stad jag skulle bo i”

 • 14 december, 2018 at 06:09
  Permalink

  Vad härligt att du vågade ta steget och flytta! Jag bodde i falun i två år när jag pluggade, det är verkligen en fin stad. Men jag insåg hur mycket jag älskar Stockholm och flyttade tillbaka. Nu kan jag inte tänka mig att bo någon annan stans ? // Petra Elisabeth
  Petra Elisabeth recently posted..Min julkalender: Lucka 13

  Reply
  • 14 december, 2018 at 21:03
   Permalink

   Åh ja absolut :). Det var rätt för mig :). Så roligt, förstår att man har det så man passar på olika platser men då har man ju också provat 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 07:38
  Permalink

  Jag förstår verkligen att du inte ångrat det beslutet. Även om Falun inte är min kopp té så är det ändå en metropol jämfört med Orsa. Jag har bott lite överallt så jag förstår den där känslan av att hitta ett ställe att kalla sitt hem.

  Reply
  • 14 december, 2018 at 08:51
   Permalink

   Nej det var helt rätt för mig :). Sen tycker jag om Falun för det är precis i storlek med hur jag vill ha det. Helst vill jag ut på landet dock, Sverige stora städer som Stockholm, Göteborg och liknade är trevliga att besöka någon dag men sen vill jag hem igen. Skulle aldrig må bra i städer som Shanghai som sonens pappa åker på jobb till, eller New York och liknande. Känner liksom bara av ett dåligt mående i våra stora städer här. Falun är perfekt för min del, inte för litet men tillräckligt stort 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 09:24
  Permalink

  Jag har aldrig varit i vare sig Gävle eller Orsa. Jag undrar när du ska bjuda upp mig som skåning =). Jag bor i Veberöd som jag fötts in i och bor i mitt barndomshem som min pappa byggt. Här ska jag stanna <3
  Fnulan recently posted..Andra barn på foto?

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:22
   Permalink

   Gävle är en liten bit härifrån :D. Du får jättegärna komma hit skulle vara så roligt att träffas :D. Åh förstår att du vill bo där då, så fint att du fått ditt hem just där du fått växa upp 😀

   Reply
 • 14 december, 2018 at 10:02
  Permalink

  Det verkar så fint där. Hoppas på att kunna besöka Falun någon gång, vi bor på vägen dit från Örebro sett så man ser alltid skyltarna, haha. Älskar roadtrips så någon gång vill jag slita med gubben på en rundtur, klart man ska till Dalarna då ju. 🙂
  Känner som dig med storstäder, fint att besöka som turist men jag vill bo på mindre ort. Visst var det ok att bo i Stockholm men jag trivs bättre med avstånd från storstäder.. 😛
  Frugan E recently posted..Så valde jag att spendera sommaren 2018

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:58
   Permalink

   Det är verkligen det :). Väl värt ett besök så hoppas ni åker hitåt :D. Kommer ni hitåt får du säga till så kan vi ta en fika :D.

   Reply
 • 14 december, 2018 at 11:16
  Permalink

  Det är ju riktigt tufft att välja att flytta till en annan stad så där! Men det måste ju varit en trygghet att ändå ha en vän som redan bor där ?
  Emelie recently posted..Isabelle i ett nötskal

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:57
   Permalink

   Ja men var helt klart rätt där och då :). Ja absolut, idag har jag ingen kontakt med just den tjejen. Men har andra vänner 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 11:30
  Permalink

  Det er så godt å finne sin plass i livet. Jeg måtte lete i feler år, før jeg skjønte at jeg skulle bo hjemme i Norge.

  Reply
 • 14 december, 2018 at 11:42
  Permalink

  Tänk vad som kan hända när vägar korsas som med din vän, så du flyttade till ny stad. Jag gillar verkligen falun är där 1 gång per sommar, min svärmor är född i dalarna, men har nu sommarställe i Leksand. Tack vare sambon har jag fått en del av dalarna som är ett helt fantastiskt landskap. I sommar ska jag försöka hitta något ställe där jag kan följa med på en turridning.

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:30
   Permalink

   Ja verkligen :D. Så kul att du brukar besöka Falun, det är verkligen fint här :). Kul även att din svärmor är härifrån Leksand är verkligen fint :).

   Reply
 • 14 december, 2018 at 12:21
  Permalink

  Vilket stort steg att flytta till en annan stad. Jag har varit i Falun en gång och jag tycker det är hur fint som helst☺ Kul att du tar upp lunarstorm, jag lärde känna nin bästa vän sen 15 år tillbaks på den Communityn☺

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:29
   Permalink

   Ja det var nog det :). Åh så roligt, det är verkligen fint här :D. Åh så roligt, jag tyckte verkligen om Lunarstorm 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 12:39
  Permalink

  Så roligt att få läsa om din historia när du valde att flytta till Falun. Lunarstorm minns jag väldigt väl och även comviqkompis när man fick massa poäng när man ringde varandra
  Jennysvardag recently posted..Det här slår rekordet

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:37
   Permalink

   Så roligt att du tycker det :). Just ja så hette det ja, så himla bra där sen om någon pratat mycket man kunde få flera hundra i bonus 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 14:07
  Permalink

  Härligt att du är så nöjd med ditt val, att du rotat dig där och trivs. Intressant att du tycker det speciellt är värt ett besök på sommaren. Vintern måste ju också vara fantastiskt ?

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:27
   Permalink

   Åh ja :). Det är jättefint att faktiskt känna sig nöjd :). Absolut fint på vintern men, men Falun får inte lika mycket snö som de mindre orterna. Här är det så mycket bilar att det blir mer slask pga saltet :/

   Reply
 • 14 december, 2018 at 14:09
  Permalink

  Jag tycker att dalarna över lag är rätt mysigt. Vi åkte ofta upp till Rättvik och åkte skidor när jag var yngre, var där en vecka någon sommar också och då minns jag att vi åkte runt till flera andra platser där också.

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:34
   Permalink

   Åh så roligt :D. Så fint att ni varit här så ofta också måste jag säga :). Det är vackert i Rättvik, åker igenom där när jag ska hem till Orsa 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 15:26
  Permalink

  Det låter som att du hittade rätt stad direkt. Så härligt att komma så rätt. Ibland behöver man ju testa olika platser innan man hittar det där som känns så rätt.
  Hannas krypin recently posted..Att tilta bäckenet

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:34
   Permalink

   Det har jag :). Det är här som är min plats i livet :). Håller med dig det är viktigt 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 15:47
  Permalink

  Vad härligt att du trivs! Och så många livshändelser som är knutna till Falun! Falun har ju numera fått en egen liten plats i mitt hjärta också eftersom jag är där på campusdagar då o då.??

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:31
   Permalink

   Åh ja :). Förstår det :). Det är nog samma känsla som jag har för Västerås 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 15:54
  Permalink

  Skönt när man hittar rätt, hoppas jag kan landa där jag bor nu, flackat runt något så kopiöst..

  Reply
  • 14 december, 2018 at 21:25
   Permalink

   Åh förstår precis :D. Kan tänka mig att du även älskar platsen du bor på idag? 🙂

   Reply
  • 14 december, 2018 at 19:30
   Permalink

   Ja men det är det verkligen :D. Du hittar säkert din plats någon gång 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 19:06
  Permalink

  Jag har faktiskt varit i Falun, otroligt mysig stad! Jag vet fortfarande inte var jag känner mig mest hemma, i Stockholm eller i Östersund ?

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:30
   Permalink

   Åh så roligt :D. Vad gjorde du här? 🙂
   Förstår det, man brukar kunna hitta sin plats någon gång 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 19:22
  Permalink

  Beundrar alltid alla som bara vågar släppa allt och flytta. Det är sånna som dig jag ser upp till och ger mig ”mod” att kunna göra exakt vad jag vill. Kram<3

  Reply
  • 14 december, 2018 at 19:29
   Permalink

   Man ska alltid följa sitt hjärta :). Tror det kan vara precis vad man behöver ibland <3. Men ibland så kan ens hjärta också vilja stanna där man är född och det är viktigt att göra det då :D.

   Reply
 • 14 december, 2018 at 20:11
  Permalink

  Tror inte jag har varit i Falun, men måste vara skönt att ha hittat rätt. Själv har jag nog svårt att flytta ifrån Göteborg.

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:25
   Permalink

   Då får du besöka Falun någon gång :). Riktigt fint här, bara på semester är det trevligt 🙂

   Reply
 • 14 december, 2018 at 20:16
  Permalink

  Så himla mysigt i både Falun och Orsa tycker jag! Vad kul att du trivs, jag skulle ändå kunna tänka mig att bo i dalarna!
  Jag valde att flytta till Uppsala pga min sambo 🙂

  Reply
  • 14 december, 2018 at 20:25
   Permalink

   Så mysigt, har du varit i Falun och Orsa alltså? 🙂
   Det är riktigt fint här. Tycker om Uppsala med 😀

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: