Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Julkalender

Julkalendern: Lucka nummer 15: ” När jag valde min utbildning (eller struntade i att plugga…)”

Julkalendern är skapad av Johanna kajson.

När William kom ut ur min kropp och landade på mitt bröst flög tankarna av kärlek och beskydd som en blixt in i min kropp. Jag ville ge honom världen. Om du då är tjugo år gammal, liggandes på förlossningen med en liten människa som du känner kärleken flöda inför, och samtidigt har vetskapen om att just du varken har jobb eller inkomst så måste du göra ett väldigt aktivt val. Det ena är att fortsätta i samma spår, vara arbetslös och ha ditt lilla barn på förskolan måndag till fredag. Eller så väljer du en annan väg.

Jag valde att studera, William var tio månader gammal när jag som gick ut grundskolan med väldigt få betyg, och ett avhoppat gymnasium började studera på distans via NTI. Jag läste in gymnasiet med William hemma med mig under tiden tills han var 2,5 år gammal och själv frågade om förskolan. Under denna tiden hann jag få gymnasiekompetens och en undersköterskeutbildning. Jag skaffade körkort samtidigt som jag studerade företagsekonomi och William provade dagarna på förskolan.

Tjugotre år gammal började jag studera IT på högskolan Dalarna, hösten samma år när jag fyllt 24 började jag läsa till lärare och förskollärare. Jag ville arbeta med människor i livets startskede, som var levnadsglada.

Hösten 2016 började jag återigen studera mot mitt nya mål att bli specialpedagog. Jag vill se en förändring för elever som har det tufft i skolan, dessutom tycker jag mycket om barn. Så valet av utbildning föll sig ganska naturligt för mig, det handlar om förändring och förbättring.

26 Comments

 1. Ohh er resa är så stark, så starkt ert band måste vara, för det är ju enda unikt att bli mamma tidigt och då blir ju er resa unik

 2. Vilken resa du gjorde. Det är inte ”kört” bara för att man får barn tidigt och där förutsättningarna inte är de bästa. Jag fick också mitt första barn när jag fyllt tjugo. Hade inte förutsättningar alls till att det skulle bli bra. Jag hade inget jobb, jag dumpade barnets pappa (redan under graviditeten då han behandlade mig illa) och jag bodde hemma. Men så här femton år senare kan jag se tillbaka och känna att det blev bra ändå. Vi är grymma båda två! <3

  1. Åh tack :). Så fint att du delar med dig, det är verkligen så där ibland att man får en resa som påverkar ens liv på ett eller annat sätt :). Låter som du gjorde helt rätt att lämna honom <3. Det blev jättebra för dig absolut :D. Vi är absolut grymma båda två 😀

 3. Intressant att läsa om din resa. Väldigt starkt jobbat att fixa det du gjort, du visar verkligen att det inte är omöjligt att ta sig framåt om man har en plan och ger sig den på att fixa det. 😀

 4. Vad inspirerande att läsa! Jag vill ju plugga och ska göra det har jag bestämt, men känner även en stress då jag gärna vill ha barn om något år.. Men detta lugna den stressen liten på något vis<3

 5. Tycker du är stark som klarat dig igenom och skaffat en utbildning, jag hoppade av gymnasiet och det är svårt idag..

 6. Du är så himla inspirerande!! Wow säger jag bara, du är så stark och så grym. Att få sån motivation av sitt barn att klara av att plugga och skaffa körkort osv, när man är vuxen, så otroligt motiverande. Det är ALDRIG försent att plugga, så viktigt att lära sig. Kram<3

 7. Blir riktigt imponerad av dig att du fixade att plugga samtidigt som W var så liten och hemma. NTI har jag också läst via och gillar konceptet de har.

 8. Vilken kämpe du är att i den åldern ta det ansvaret, vilken resa du gjort. Lillkillen kan skatta sig lycklig som har en så stark mamma som så ung klarat av så mycket ?
  Själv läser jag till stödpedagog just nu, väldigt intressant och roligt ❤
  Ha en fin Lördag ❤

 9. Jag är också lärare, har läst min utbildning på distans mot Falun faktiskt ? Nu ska jag försöka göra något annat, men läraryrket är verkligen en bra grund att stå på oavsett. Jag blir imponerad av dig som studerat så mycket med ett litet barn, det kräver verkligen disciplin ?

  1. Så roligt :D. Det är alltid kul att se andra lärare, sedan så spännande att du också läst i Falun det har jag med :). Åh spännande, vet du vad du vill göra? 🙂
   Tack, det var en resa verkligen 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: