Fyra dagar in i maj, och vädret är absolut ingen större hit. Rent av skulle jag säga att vädret är mer shit än hit! För en stund sedan så var det snöblandat regn, inget som lägger sig på marken men som seglade ner och smälte. Visst kan maj vara så här, men om du saknar värmen blir detta verkligen bakslag. Jag vill helst slippa saken nu!

Jag fick tid hos psykologen, som jag skrev om igår gällande mina ätstörningar. Det är bara så förbannat jobbigt att när jag skriver om mina ätstörningar så kommer ändå någon som skriver om sin viktminskning. Snälla innan du kommenterar så fundera på vad du skriver?! Det känns som att folk tror att jag går på fat camp! Jag går på ätstörningsmottagning. Jag har en sjukdom och att läsa om viktminskning är absolut inget jag vill göra här, jag matas av det hela tiden. Jag kan allt om att gå ner i vikt snabbt och ohälsosamt, jag vet att folk rasat. Det är absolut inget konstigt med den saken. Men jag vill inte höra om det, helst inte se heller. Det triggar, huvudet börjar systematiskt att ställa om för att svälta mig själv eller varför inte kompensera maten jag ätit.

Vi lever i ett ätstört samhälle, där alla snackar om vikt och hälsa på ett osunt sätt. Att äta för att njuta är det få människor som gör idag. Vi lär barnen redan i förskolan att stressa i sig maten, mindfull eating är knappast något vi uppskattar. Barn ska sitta i trånga utrymmen och stressa i sig sin potatis eller vad det nu är, vi kompenserar detta med önskekost för att barnen ska fortsätta äta när de utvecklat stressbeteenden. Skolsköterskor vill att vi ska begränsa barns matintag då denne hamnat över bmi men vi talar aldrig om att behandla själva symptomet? Varför hetsäter vissa barn? Vad kan vi göra åt det? Jag har en otroligt opopulär åsikt och det är att skrota skolmatsalen helt till förmån för att äta i klassrummen. Jag åt i klassrummet under ett år, aldrig under hela min tid i skolan har matsituationen varit lugnare och trevligare. Aldrig har jag behövt ryta i så lite som då, vi skapar ätstörningar i samhället. Varje gång vi inte ger förutsättningar för att äta lugnt, njuta av maten och släppa fixeringen vid att framhäva vår egen viktnedgång.

Tala gärna om vårt ätstörda samhälle, men det är totalt ointressant att diskutera dieter och viktnedgång, hälsokurer och liknande i andras bloggar än sin egen.

24 kommentarer

 1. Så sant det du skriver, Jag kan ha skrivit om viktminskning, och hur jag kämpar med det. Trots detta så är målet att ha en sund inställning till detta med mat. Vill ha hjälp, men det dom rekommenderar är en dietist. Jag VET exakt vad jag ska äta, men då huvudet inte är med är det så otroligt svårt.

 2. Men vad är det för folk som gör så?
  Om man ber om tips är det en sak, men att oombedd ge de?
  Jag hoppas inte jag är sån, jag brukar bli mammig mot mina kompisar iband något jag själv kan reagera på.
  marianne recently posted..Nu är de på gång

 3. Håller med om att vädret är riktigt trist. Ska tydligen vara dåligt hela veckan. Hoppas på att det vänder sen.
  Det här du skriver om är mycket tänkvärt. Samhället är alldeles för fixerad vid vikt och hur man kan gå ner i vikt på snabbast möjligaste sätt. Tycker det är väldigt okänsligt av de personerna att skriva så till dig. De läsarna kan väl knappast ha missat att du brottas med ätstörningar.
  Det här med att äta i klassrummet har jag aldrig över huvudet taget tänkt på men nu när du skriver om det så låter det som en väldigt bra idé. I en skolmatsal blir det ofta väldigt stimmigt och stojigt och kan tänka mig att det är extremt jobbigt för en del barn.
  Hannas krypin recently posted..I coronakarantän igen

 4. Ja, det är direkt ingen vår värme än iaf. Ruggigt är det idag. Ingen nederbörd än här iaf. Men ska regna hela dagen i morgon. Jag vill ha värme NU!!!!! 🙂

  Så bra att du har fått tid hos en psykolog. Hoppas att den är bra 🙏🏻🤗. Vikt är ett känsligt ämne. Å allltid är det någon som har åsikter & pratar om sin egen vikt. Kommer alltid att vara så. Absolut tråkigt.

  Det är faktiskt inget jag har tänkt på. Men det är faktiskt sant. Att i skolan är ingen matro. Det är en massa ljud, man har en vis tid på
  Sig att äta, man vill bli klar lika som sina vänner. Det är faktiskt sjukt att mat problem börjar redan i skolan. Å det är skrämmande att det är så. På det viset så var skolan bättre förr. Man åt i klassrummet. Jag har inte gjort det.

  Helt rätt! 👍

  Ta hand om dig❣️Kram

 5. Så ledsen jag blir av att läsa att någon har kommenterat hur den går ner i vikt i din blogg. Man gör inte bara så! Jag har tagit avstånd från att skriva om allt som handlar om viktnedgång och träning just för att jag vet att det triggas. (där emot har jag skrivit att jag går promenader, jag hoppas att de inte triggas.) Jag är en av få som äter för att njuta av maten. Tvärt så börjar prat om nyttigheter redan i förskolan 🙁
  Jennysvardag recently posted..Rosacea triggas av mitt jobb

 6. Jag håller med dig om att vi skapar ett ätstört samhälle, en väninna till mig har en dotter som fick en ätstörning för att skolsköterskan sa att hon var lite överviktig och att hon skulle tänka på vad hon åt! en ung liten tös – jag blir så arg. Hela samhället är upp och ner och det finns 1000 dieter och ingen är bra för vi behöver inga dieter bara sund kosthållning.

 7. Vilken underbar bild av Scilla och påskharen. Det är nog kärlek 🙂
  Tror inte att personen som pratade om viktnedgång ville såra dig eller menade illa. Du vet det är inte så himla lätt att kommentera ett inlägg vars innehåll är totalt främmande för en.
  Har själv trampat i klaveret ett antal gånger utan minsta avsikt att såra personen, tvärtom jag ville bara väl.
  Självklart förstår jag dig och hur du känner, men jag är säker på att personen inte menade nåt illa.
  BP recently posted..Weekly photo challenge: Vecka 18 – ”Posta”

 8. väldigt dålig stil är som att berätta om massa vin o öl för alkolist? Hur tänkte de där ?
  hoppas det går framåt för dej o jätte bra du fått någon e kan ju ge bra stöd o idder kanske . lilla skilla så söt o ligga där . hittade precic två katter i en pytte liten korg ha ha , inte dumt o ha kanin och mysa me heller fniss
  ta hand om dej o va rädd om dej kramar
  ullie recently posted..En del “sittbar”

 9. Ett såå viktigt budskap!
  Det är fruktansvärt egentligen när man tänker på stressen vi lägger på barnen, allra helst vid måltider.
  Min äldsta, min förstfödda hade svårt att äta bland andra när hon var mindre. Hon upplevde att alla tittade på henne och då kunde hon inte få i sig någonting. Jag är glad att hennes pedagoger löste det så att hon fick äta efter de andra barnen. Det hjälpte henne så pass att hon idag klarar av att äta i matsalen i skolan.
  Rebecca recently posted..Karantän – Dag 8

 10. Det är verkligen så viktiga saker du skriver jag lider själv av en form av ät störning då jag tänker på vad jag äter hela tiden och som du skriver man blir triggad när man läser om det kan man inte bara få njuta av maten och må bra
  Amanda recently posted..Svar på frågestund

 11. Vad trist att du får kommentarer om att den gått ner i vikt och att du får ta det som skrivit om ätstörningar, det var allt lite klantigt. Samt sedan i sin tur får man ju som bloggare skriva om det man själv vill och det är alltid något som man kan bli ledsen eller reta sig på. Det är dock så att man måste vara lite smidig. Jag vet då vi kämpade för att få barn tyckte jag många gravidbloggare eller mammabloggare provocerade med sina blogginlägg om barn och växande magar. Det gjorde dem ju egentligen inte, men jag vet jag tänkte då att man borde skriva mera om barnläshet och kämpandet
  Mirre recently posted..Både pirrigt och en brännande känsla

 12. Tycker det är fruktansvärt att skriva om sin vikt. Men i bland undrar jag om folk förstår innebörden av ätproblematik.
  Jag önskar min son kunde få äta själv i skolan. Han har jätteproblem med maten och kanske kunde det hjälpa honom ♥️
  Sandra (sandifighter) recently posted..5 minuter 5 Maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: