Okej så att vågmissbruk är inte ett ord som finns med i Svenska akademins ordlista, jag vet inte ens om ordet finns eller om det bara poppade upp i huvudet på mig. Samtidigt borde det finnas som ord då vi är så många som likt mig missbrukar denna sak. Vågen, mätningen dig och dig kropp. Vågen som visar om du lyckats eller misslyckats. Jag har sedan jag var tolv år varit beroende av den, vågen… Väger mig flera gånger per dag, och när William 2019 gick till Dala ABC och lämnande in min våg så hade jag en annan kvar i gömmorna här hemma. Den har jag sedan haft gömd så ingen ska hitta den förutom jag.

När jag var tonåring läste jag en bok som heter: Kvinnan som gick in i dörrar, kvinnan i boken blir bland annat misshandlad av sin man. Men sedan är hon alkoholist, varje morgon slänger hon ut nyckeln till spritskåpet och varje kväll letar hon som en galning i gräset efter nyckeln så hon ska kunna supa igen. Tragisk bok, men också så otroligt likt mig och vågen. För varje gång jag “slängt” ut den. Lagt den på en hylla, försökt bära ner den i förrådet har den kommit hem igen. Jag kan inte släppa den… För två gånger sedan på samtal med den näringsfysiolog jag går hos på Dala ABC lovade jag att göra mig av med vågen. Det gjorde jag inte…

I måndags bytte hon tid och jag visste att jag var tvungen att hiva vågen på måndagen och inte tisdagen som jag tänkt. Paniken och ångesten var ett faktum, som att inte den saken vore nog så visade det sig att mjölken var slut här hemma. Mjölken som är till mannagrynsgröten jag äter till frukost varje dag! Jag hade panik och var helt hysterisk, kände mig som att jag var någonstans mellan 3 och 15 år gammal. Såg allt i svart och vitt, först av med vågen och sedan paniken i att mjölken var slut.

Jag drog ut i Kniva och tog en promenad med Skilla och Björn och vågen följde med dit. Mjölk fick jag till slut hjärna nog att handla… Jag tog upp detta med näringsfysiologen dagen efter, sa rakt ut att: JAG förstår inte vad som händer med mig?!

Fick i alla fall ett lugn i att tydligen är detta vanligt förekommande hos ätstörningspatienter och det är något både ungdomar och vuxna går igenom. Att bli som ett barn och se allt i svart eller vitt. Man kan ingenting annat tänka på eftersom ens liv under ätstörningsbehandlingen är otroligt svart eller vit. Jag tycker det är skönt att få bekräftat att jag inte är helt sjuk i huvudet även om jag dagligen tänker så…

Igår så utmanade jag mig själv att bära en klänning jag vägrat använda för att jag inte är tillräckligt smal. Det är en liten sak för andra, men stor sak för mig. Ett steg framåt mot ett friskt liv, det tar tid. Lite som att jag någonstans tänkte att: Jag började ätstörningsbehandling för att bli frisk, inte sjukare! Men det är ju så det funkar, man utsätts för saker man finner behagligt. Kognitiv beteendebehandling, förbannat läskigt och som till slut läker själen.

12 kommentarer

 1. Min kompis använde ordet vågmissbruk när hon har pratat om sin ätstörning. Så jag tror att ordet finns på ett sätt. Jag tycker inte att de är konstigt att du regerade som du gjorde när mjölken var slut, du går igenom massor nu under din behandling. Så stort att du vågade ha klänning på dig! 😀 jag blir så glad för dina framsteg. Heja dig Madde! 😀❤️
  Jennysvardag recently posted..Härliga sommardag

 2. Konstigt tycker jag med att ”vågmissbruk” inte finns med i svenska ordlista. Därför att jag tror att det är många tjejer som mår dåligt över en våg inklusive jag själv. Jag ställer mig på den. Får veta om jag har skött mig eller inte. Där avgörs måendet. Oklart hur lång tid. Det är sann fakta.

  Boken du läst verkar grym. Men även att det växer ett intresse & en nyfikenhet 🙂.

  Förstår att när två saker inte blir som du har tänkt. Så blir det panik för dig. Men det ordna sig ju 🤗❤️Man måste få reda på att det händer inte bara ens själv utan andra åxå. Men det pratas inte så mycket om det. Tyvärr.

  Bra!! 👏🏻👏🏻😃🤗❤️

  Det kommer att bli bra vännen! ❤️ Vi är med dig!

 3. Även om jag inte haft en direkt ätstörning har jag också haft ett vågmissbruk under flera års tid. Jag var till slut tvungen att slänga vågen och väger mig efter många om och men nästan aldrig numera. Törs liksom inte börja igen. Jag tycker det är bra att du lyfter det, det är säkert många som väger sig för jämnan och som mår skit av det. En stor kram och heja dig som tog på dig klänningen. Det låter stort. Du är säkert jättefin i plagget.
  Sandra Jönsson recently posted..The Green Witch av Arin Murphy-Hiscock

 4. Det där med vågen alltså. Du skrev så kloka saker där som fick mig att tänka till. Använder ju vågen då jag viktväktar, men borde slänga ut den. Klarar inte av att bara ställa mig på den en gång. Nu kämpar min man också med vikten ( vi båda är överviktiga så läkare har varit på oss) annars hade jag nog åkt iväg och vägt mig.

  1. Förstår precis. Det finns egentligen inget bra med vågen. Samtligt är det så sjukt art vården ska tjata om ens vikt. Om man har bra värden så spelar ju vågen mindre roll. Att överviktiga har ju inte dåliga värden tex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: