Dark Mode Off / On
Utmattningssyndrom

En bättre dag, och är utmattade personer olämpliga i sin yrkesroll.

Får börja med att tacka för de fina stödet jag fick igår. Ni är alltid så fina mot mig, jag tänker så ofta på den saken. Tack för att ni skriver och läser!

Idag mår jag bättre och är gladare idag. Vissa dagar är helt enkelt bara skit, jag tycker det är viktigt att få skriva av mig om sådant för min egen skull. För mig som en gång varit utmattad är det nog ännu viktigare att visa på att vissa dagar är riktiga skitdagar, det blir nämligen inte så att man hela tiden måste ge sken av en fasad där allt är bra då.

Jag måste påminna mig själv om att våga må dåligt. I litteraturen jag läser nu påstod någon att man inte är lämplig för sitt yrke om man går in i väggen. Det känns som ett föråldrat och förlegat synsätt men fick frågan om kring hur jag tänker på saken. Personligen tror jag att samhället kommer bära nästintill alla dit, jag tror att fler och fler kommer att krascha om inte någon drar i bromsen snart.

Det har aldrig varit så många som fått utmattningssyndrom som idag. Idag är människor från barn till äldre i riskzonen varje dag. Vi pressas och stressas så till den grad att vi till slut inte orkar mera, hjärnan säger ifrån och lika så alla våra inre organ. Är vi olämpliga som människor för detta? Jag anser inte att det är så, det är något fel i vårt samhälle och det system som skapats.

Om samhället menar att vi ska hinna med att göra ett 48 timmars liv under 24 timmar, så kraschar alla till slut. Vi jagar tid som inte finns, varför går föräldrar runt med ett evigt dåligt samvete över tiden de ger till sina barn? Varför känns det alltid som du skulle kunna gjort lite mera på jobbet varje dag?  Varför känns det fel efter träningen när du är på väg hem, du gjorde dina 60 minuter men ändå känner du en känsla av du inte gjort tillräckligt?

Kraven utifrån på varje individ pressar oss att hela tiden göra lite mer, och det gör även att människor runt dig kräver att du ska göra lite mer. Det räcker inte med att du gjort ditt idag, du förväntas alltid ha gjort mera? Gör detta dig till en olämplig människa? Eller gör detta att samhället är olämpligt för oss människor?

Personligen tänker jag att samhället är olämpligt för oss människor. Vi är inte menade att pressa in oss i fack där vi aldrig får vara nöjda, visst är det kul med en bonus då och då. Men när livet är en evig kamp efter mer bonus, där du hårt bedömer andra för att du själv kritiskt bedömer dig själv dagligen, då mår ingen bra. Bedöm ingen någonsin! Bedöm inte dig själv, bedöm inte dina kollegor, bedöm inte dina vänner eller familj. Sitt ner och tänk på vad som är viktigast i slutet?

Är tiden du jagar och bedömer viktigare än ditt liv? För mig är mitt liv, min kropp och min själ viktigast. Jag är lämplig som människa, kollega och vän. Jag behöver inget mer än så, mitt liv är viktigt och ditt liv likaså.

18 Comments

 1. Samhället är högst olämpligt för oss människor och jag hoppas att ”han” menade att vi bör byta jobb om det är för stressigt… alltså att vissa jobb borde ingen ha;)

  1. Ja det är ju så, det är inte ett samhälle anpassat efter människor. Man kan ju önskat det men personen som skrev boken anser att människorna är olämpliga. Blir dock svårt att hitta människor till vård och skola om det är hans tanke, då blir färre och färre lämpade :-p

 2. Väldigt bra skrivet. Jag håller med dig. Det ställs alldeles för mycket krav i samhället. Inte bara i arbetslivet, utan även på fritiden. Helst ska man inte ha för många barn och att ”bara” ha ett barn är tydligen inte heller normalt. Hemmet ska inte vara för smutsigt och helst inte för rent heller osv… I mitt yrke som tandhygienist träffar jag patienter som arbetar inom många olika yrken. Människor blir utbrända inom alla yrken och det är inte människorna det är fel på, utan samhället.

  1. Ja det är helt galet, helt klart samhällets som är fel och inte människorna. Nej det är helt märkligt vilka krav som finns :(. Förstår att du ser detta :(. Helt galet när man tänker på hur vi är på väg <3

 3. Vad skönt att du mår bättre idag. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och göra det man mår bra av när man har sina dippar, oavsett vad det må vara.

  Angående att man skulle vara olämplig som person för att man blivit utbränd? Det låter otroligt gammaldags och inte alls i linje med forskningen idag.. Det är ju snarare arbetsplatsen som inte är lämplig. Inte yrket i sig och inte jag som person.
  Med undantag så klart. Om jag inte trivs med ett yrke så blir ju det en negativ stress och all annan, normal stress, uppfattas som värre vilket ju kan leda till utmattning. Men då känner jag nog själv med mig att yrket inte passar mig.
  Det känns lite farligt att dra alla över en kam sådär när det finns så otroligt många anledningar till att man drabbas av utmattning. Det kan ju t.o.m vara det privata som är boven.

  1. Ja det känns bättre, brukar vara så. Livet är så där :).
   Håller med dig, men ville dementera det jag läst :). Det är ju så verkligen, problemet är att så många har bilden av utmattad som svagare människor. Men eftersom samhället inte är människovänligt så kommer ju fler att gå den vägen. Om inte politikerna drar i bromsen snart och gör en förändring :).

 4. Samhället vi lever i är inte längre konstruerat för människor utan för de där robotarna som ska ta över världen 😉
  Helt galet. När det ändå finns så många arbetslösa borde kanske en heltid på jobbet vara färre timmar och fler som får jobb.
  Det knasiga är att små barn från 1 års ålder gör i princip längre arbetsdagar än föräldrarna, då de vanligtvis blir inlämnad/hämtade i bästa fall bara 30 minuter före/efter föräldrarna börjat/sluta sitt arbete för dagen.

  Skönt Du mår bättre, att lyssna på sin kropp och känna efter hur den mår är ett friskhetstecken.

  1. Nej det är det verkligen inte :(. Det är helt sjukt hur vi förväntas köra på. Kan inte annat än hålla med dig, tänk om alla fick jobba deltid istället hur många skulle må bättre. <3

 5. Jag skiter fullständigt i samhället och går min egna väg. Även om det kan vara svårt ibland speciellt när myndighetspersoner skiter i sitt jobb. Läs gärna min blogg. Kramis! En sak till ta hand om dej DU är värdefull! ?❤️

 6. Bra skrivet.. Tror också att det är samhället som är olämpligt. Vi är nog inte menade att leva såhär med konstant stress och press från alla håll, ofta avskärmade från naturen och varandra.
  Skönt att du mår bättre idag i alla fall. 🙂

  1. Tack :). Jag känner faktiskt så, det är så ofta kritik utåt mot oss människor istället för att se hela bilden. Samhället är inte till för oss. Som du skriver alldeles för lite tid för naturen och varandra. Alldeles för lite tid för återhämtning någonstans. Samhället är inte för oss, vi måste slå oss fria från samhället så det får anpassa sig efter oss inte vi efter det. <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: