Utmattningssyndrom, ett besökt på akuten med allergi, och en muskelbristning på tungan.

img_2809

Jag började gårdagen med att städa hela hemmet, något som alltid ger mig ett visst lugn sedan jag blev sjuk. Kanske är det känslan av att inte behöva tänka en stund man bara går där med sin dammtrasa, sin dammsugare och är i sin egen värld. Jag tycker om känslan, något som säkert låter konstigt för andra, men för mig har det i kombination med promenaderna jag tar dagligen varit bra för mitt läkande. Jag får heller inte glömma att jag lyssnar på P3 dokumentär också, som även det är en form av självhjälp.

Igår efter jag städat gick jag ner till tandläkaren för att möta upp William som befann sig där. Så sedan gick vi och åt lite lunch ute tillsammans som en picknick på en bänk och pratade en stund tills vi gick hemåt igen.

Väl hemma så tog vi det lugnt, William umgicks med grannen och sedan så fixade William middagen.

Mitt under middagen fick jag dock galet ont i munnen, på vänster sida och jag kände hur svalget började svälla och en smärta jag tidigare aldrig upplevt dök upp. Jag som har astma och allergi är alltid på min vakt så jag ringde 1177 och fick prata med en sjuksköterska som hänvisade mig till lasarettet och akuten.

Väl där kände jag förändring i andningen, det var som jag inte fick någon luft och jag blev förbannad. Något jag sällan blir, jag är en ganska stabil människa, men när jag får allergi och astma så förändras humöret väldigt fort. Jag fick komma in på ett rum, fick akuta antihistamintabletter och även kortison och dropp. Jag kände hur det började lugna sig i andningen och sedan fick jag vara där ett tag. Blev lite “blodmisshandlad” och ser idag ut som jag blivit slagen över armen. Det gick helt enkelt inte att få något blod ut min högra arm. Jag är svårstucken där och i min högerarm hade jag en infart till droppet.

Hur som helst skickades jag upp till öron, näsa och hals på bedömning också. Väl där så fick jag en kamera nerkörd genom ena näsborren. Var grymt obehagligt dessutom hade jag tydligen extremt trånga näsgångar så hon läkaren fick pressa på för att få ner kameran. Väl nere så kollade hon och upptäcker att jag fått en muskelbristning på tungan! Detta kommer smärta i några dagar sa hon, det är nog en förklaring till varför jag inte kan använda tungan riktigt idag utan det påverkar talet ganska rejält.

Jag fick sedan åka hemåt. Ringde Björn och ställde mig utanför huvudentrén på Falu lasarett. Något jag insåg under tiden var galet dumt, det var mörkt och väldigt ödsligt, så kändes det visserligen i huvudentrén med så var därför jag gick ut. Jag kände mig bevakad inne på sjukhuset och när jag gick i en av korridorerna vände jag mig om flera gånger för jag kände mig förföljd men ingen var där, såg sedan på dörrarna att det var andaktsrum så misstänker att det nog var energier kvar just där. Jag tror på energier eller andrar, spöken? Kalla det vad ni vill, men jag har upplevt såna saker vid så många tillfällen att jag inte kan neka till att sånt här stannar kvar.

Hur som helst när jag stod där i mörkret ser jag hur någon med rock och hatt kommer ut från Stadsparken, jag tänkte direkt. Nej nu är det en clown, hade panik och försökte andas lugnt. Personen kom närmare med något bärande på sidan, jag hade fram mobilen ifall att jag skulle behöva ringa akutnummer eller något. Kalla min paranoid men det här är ju även en del i min sjukdomsbild eftersom jag har panikångest och utmattningssyndrom.

Hur som helst kom personen emot mig, går mot entrén och börjar prata. Förstår att det bara är en hemlös människa, så försöker behålla mitt lugn. Vi pratar och hen försöker komma in på lasarettet. Henom funderar varför inte dörrarna öppnas och jag berättar att det står att huvudentrén stänger klockan 20:00. Henom låter upprörd eftersom personen har tid på lasarettet 8:00 imorgon bitti och det är ju “Så jävla kallt” så jag gör allt för att överleva denna jobbiga situation. Normalt hade jag blivit oroad, men nu med min sjukdomsbild är sånt här extra jobbigt. Så jag hänvisar personen till akuten, personen börjar gå ditåt och ropar om vilket håll varpå jag berättar. Kanske gjorde jag fel, men någonstans vet jag sedan tidigare att väktare håller på på akuten och att det ofta sover hemlösa vid entrén på akuten just därför.

På ett vis är jag medmänniska, jag tänker att denna hemlösa person åtminstone fick värma sig en liten stund inför morgondagen, sen gör det ont i mig att tänka på att henom förmodligen fick spendera resten av natten utomhus. Att henom stannade vi lasarettet en hel natt för ett besök morgonen efter. I ett land som Sverige har vi människor som bor utomhus, i en liten stad som Falun vandrar dessa ensamma människor omkring och sover i trapphus och på parkbänkar. Nog gör det ont när man tänker på hur samhället är.

Många anser ju att man väljer sitt öde själv. Jag tänker att ingen väljer att bo utomhus, att ingen väljer att få ett liv som gått åt fanders. Jag tror att lika lite som en hund hugger för nöjes skull, väljer en människa att bli missbrukare, hemlös eller beroende. Jag tror ingen väljer att stanna i ett förhållande med misshandel och lika lite tror jag någon önskar sig att bli utsatt för sexuella övergrepp.

Jag känner mig så ofta maktlös inför samhället och allt jag ser. Jag försöker hjälpa, och trots att jag är rädd och gör fel så vill jag hjälpa. För några dagar sedan stod det att Brottsofferjouren i Dalarna sökte volontärer för att hjälpa brottsoffer. Jag kände inom mig en önskan att försöka hjälpa till, samma känsla jag får när jag tänker på fosterbarn, djur i nöd eller utsatta människor. Jag försöker och gör det lilla ibland, ändå tycker jag aldrig att jag gjort nog. Jag tänker att jag nog ändå inte hjälp och nog gjort fel, varför känns det så?

Känner ni igen er i mitt tankesätt?

img_2811

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

32 thoughts on “Utmattningssyndrom, ett besökt på akuten med allergi, och en muskelbristning på tungan.

  • 1 november, 2016 at 14:35
   Permalink

   Ja det är verkligen hemskt :(. Det borde bli förändring <3

   Reply
 • 1 november, 2016 at 14:11
  Permalink

  Men aj så obekvämt det låter med sådan värk på tungan och så oskänt att få kollat via näsan, jag har bara gjort tester via halsen, det är obehagligt, men att göra via näsan lät än värre, skönt att få ett svar då, hoppas att det blir bättre snart

  Ja det är mer nouw bloggare som utnyttjar det systemet att de klickar bara på min gilla symbol istället, alltså vissa sätter det i system, och det är tråkigt tycker jag, tycker det är roligare om de tar sig tid med att läsa och kommentera min blogg med, att gilla mina blogginlägg (sådär som man gör på facebook) som bekräftelse att jag besökt dem, det tycker jag ät tråkigt att de alltid gör. Klart det är ok att göra också, men vissa gör det jämt och besöker mig inte tillbaka, trots att de följer mig, visst de kanske gillar min blogg och har inte tiden och trycker gilla, men nån gång har man tid att skriva en liten rad =D

  Så tycker jag i alla fall =)

  Reply
  • 1 november, 2016 at 14:31
   Permalink

   Ja det var inte så bekvämt, fick bedövning men kändes ju ändå. Har du gjort sån där kamera i halsen alltså? Gastroskopi? Verkar hemskt! Jag tyckte detta var hemskt läskigt men tror det är ännu värre med halsen eller ja endoskopi verkar heller inte så kul :-o. Haha får väl erkänna att det nog inte finns någon sån där undersökning som är speciellt trevlig tror jag. Men tur att det finns :D.

   Reply
 • 1 november, 2016 at 14:13
  Permalink

  På nouwbloggar kan man klicka gilla direkt i byhetsflödet, de behöver då inte klicka in sig på min blogg utan trycka gilla direkt, som man skulle trycka gilla då man kikar i nyhetsflödet på bloglovin, istället för att klicka in sig på inläggen

  Reply
 • 1 november, 2016 at 15:10
  Permalink

  Ja det är hemskt, alla är vi ju ändå människor ..
  Ja Du är en fin medmänniska 🙂

  Vad jobbigt för dig med sjukhus och akuten :/
  Hur mår du nu?

  Kram!

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:02
   Permalink

   Ja visst är det så :). Alla människor förtjänar ett bra liv. Det var jobbigt, jag mår bättre men har ont i tungan. :S

   Reply
 • 1 november, 2016 at 16:29
  Permalink

  sv: Jag är nog likadan. Läser när jag gillar bloggaren. Iaf när jag verkligen kan få en tydlig bild genom bloggen. Nu har jag lagt upp resultatet från omröstningen.

  Bra inlägg. Du tog upp många bra saker, speciellt på slutet. Jag känner alltid man kan göra mer. Funderar nu på att involvera mig att hjälpa utsatta kvinnor för att släcka törsten att kunna hjälpa människor. Något måste jag göra känner jag.
  Hur mår du nu?

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:03
   Permalink

   Åh det låter som något jättefint. Har själv tänkt tanken att hjälpa Kvinnojouren till exempel. Men först ska jag bli frisk 🙂

   Reply
 • 1 november, 2016 at 16:44
  Permalink

  Fy! Skönt att du tog dig till sjukhuset och fick hjälp.
  Skrämmande att vi lever i Sverige 2016 och de hemlösa får minimalt med hjälp, blir så otroligt ledsen 🙁
  Sofia Werlin: mammalivet och hälsolivet recently posted..Bloggflytt!

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:04
   Permalink

   Ja det känns bra att man åkte dit, annars vet man inte vad som kunnat hända :S

   Reply
 • 1 november, 2016 at 18:05
  Permalink

  Nämen tösen då!? Så hemskt med allt och slang genom näsan och allt…
  Jovisst undrar man vad som händer i vårt land.Det blir så påtagligt när det sker mitt framför ögonen på en och jag tror verklugen att det påverkar oss väldigt.Kanske vi ibland kan se oss själva hamna i den situationen.Att vara ute eller inne i samhället verkar vara en balansakt på väldigt slak lina och det behöver varken vara missbruk eller annat asocialt leverne som ligger bakom att hamna i rännstenen.Hur fan blev det så här?
  Kram till dig och krya på dig!
  Du har i varje fall ett litet gosedjur att pyssla om ser jag:-) En plyschtiger.
  Hoppas att din kväll blir efter omständigheterna bra.

  Reply
 • 1 november, 2016 at 19:09
  Permalink

  Huh vad läskigt när halsen täpper igen sådär och man inte kan andas!! 🙁 Och den där kameran genom näsan och ner i svalget, det var sån jag gjorde i torsdags och jag tyckte det var så jäkla obehagligt! 😛 Hoppas du mår bättre idag, trots att armen är väldigt blå, jag har samma problem när jag ska ta blodprover och blir jämt blå då. 😉

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:06
   Permalink

   Ja det var hemskt! Ja usch det var ingen hit verkligen :-o. Jag har lätt för att få blåmärken jag med, så är väl därför det blev så här med armen nu. Ser dock misshandlat ut så tyckte det var lite kul 😀

   Reply
 • 1 november, 2016 at 19:28
  Permalink

  Om du har köpt julklapp redan så är du före mig på planeringen. 🙂 Jag har inte köpt någon julklapp än 🙂

  Reply
 • 1 november, 2016 at 19:50
  Permalink

  Så många olika tankar här, och så många händelser. Allt från allergi till muskelbristningar till andar och hemlösa. Jag skulle i alla fall gjort samma sak med uteliggaren.

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:07
   Permalink

   Ja blev ett ganska långt inlägg idag, kände för att ventilera mig 🙂

   Reply
 • 1 november, 2016 at 20:01
  Permalink

  Oj men vad läskigt att bara känna så helt plötsligt. Tur du åkte in i alla fall och fick hjälp!

  Reply
  • 1 november, 2016 at 23:02
   Permalink

   Ja det är hemskt, men är tyvärr van som allergiker och astmatiker :/

   Reply
 • 1 november, 2016 at 20:37
  Permalink

  Skönt att det gick ok efter du fått komma till akuten men aj för myskelbristning i tungan!!? tycker alltid det är svårt att hjälpa tillräckligt…är så många som behöver hjälp och man klarar inte att hjälpa allt och alla!
  Kattis recently posted..Resetips – Acheron river vid Ammoudia

  Reply
  • 1 november, 2016 at 22:50
   Permalink

   Ja gör galet ont i tungan idag med måste jag medge :S. Ja visst är det så :(. Väldigt svårt att hjälpa fastän man vill.

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: