img_2823

Jag har börjat se ett mönster i saker jag behöver göra. Jag blir stressad redan på morgonen av måsten och att tänka allt som bör göras men det inte finns energi inför. Något som är viktigt i tillfrisknade från utmattningssyndrom är att ha roligt. Det kan ju låta ganska skumt att ha det som en punkt, att ha roligt och skratta ska man ju bara göra. Man ska ha tid för roliga aktiviteter och man ska ge sig sådant. Men när man blivit utmattad och kört på sin kropp tills energin tagit slut och man inte längre ser något roligt, är det svårt att komma på saker man tycker om.

Ni har nog alla hört talas om rehabilitering, om man varit med om en olycka kan man behöva rehabilitering för att få tillbaka en funktion i kroppen. Jag har börjat se det så för mig själv, att jag håller på att rehabiliterar mig själv frisk i själen genom att göra saker jag tycker om. Saker som ger mig välmående och glädje, idag ska jag för första gången i mitt liv gå på massage, och då Thaimassage på Daily life spa här i stan. Samma plats som gör mina naglar. Jag ska alltså göra något jag tänkt på under många år men aldrig någonsin unnat mig själv. För att jag precis som med mycket annat inte prioriterat mig och min kropp och själ.

Igår pratade jag med William att jag aldrig egentligen tyckt mig själv vara viktig utan andra har varit viktigare än mig. Det här gör ju nu att jag håller på att lära mig själv att göra det jag vill, att följa mina känslor. Jag uttrycker det jag vill säga, och allt det jag tidigare hållit tyst om kommer poppandes ut genom min mun. Inga elaka saker men sanningar, jag säger helt enkelt till när jag inte vill och varför. Det är en resa i livet som jag numera får ta mig igenom.

När jag gick i skolan sa jag alltid min mening. Men när jag blev förälder så kände jag någonstans att det är bättre att låta andra ta snacket. Kanske för att jag helt enkelt inte orkade ge mig in i diskussioner jag hade så fullt upp med att vara förälder, att läsa in gymnasiet eller få högskoleutbildning eller senare att jobba. Jag valde därför att hålla tyst och bita ihop, för det var enklare så. Enklare att hålla tyst och så fick människor som vill diskutera allt och inget göra det medan man själv satt och stressades över alla miljontals viktigare ting jag var tvungen att göra, men aldrig hade tiden för.

Det är här att göra listor kommer in. För några dagar sedan kände jag en längtan efter att fatta pennan och ett block och skriva ner listor på saker som jag ska försöka mig på att göra under dagen. Sedan att få bocka för punkt för punkt och se ett resultat och lägga mig och veta att idag gjorde jag allt det jag borde. Jag har med vardagliga saker som att städa, diska och kanske vattna blommorna. Jag skriver upp saker jag tycker om som att promenera, blogga och titta på någon tv-serie. Jag skriver upp saker som är bra för kroppen som att komma ihåg min medicin, äta mat måltider och att göra saker för mig själv.

För varje punkt jag bockar av, för varje punkt känner jag ett lugn. Nu är det här klart, nu kan jag lämna detta. Jag känner ett välmående när jag bockar av saker jag tycker om, och ser att jag går framåt i mitt mående. Det betyder inte att jag mår superbra, men det ger ett lugn som påverkar att jag i alla fall kan somna utan ett stressmoln på kvällen. Att jag sedan ligger vaken till 01:00 varje kväll med andra orosmoment är något annat jag får jobba på. Men vetskapen om att jag bockar av små vardagliga ting, ger en liten lättnad i själen.

27 kommentarer

  1. Du är så klok, duktig och framför allt stark! Kämpa på och jag tror verkligen på det där att du ska våga tänka mer på dig själv och göra saker som du tycker är roliga och mår bra av! 🙂

  2. Jag skriver listor.Det blir mer struktur i vardagen med listor.Känner precis som du en viss tillfredsställels för varje grej som blir avbockad.Jag har daglista,vevkolista och månadslista allt efter hur lång tid jag beräknar för varje grej.

  3. Gillar oxå listor och ska börja skriva ner jag med då jag har fått en uttmaningsyndrom,precis detta jag pratade om igår hos min psykolog, så himla bra inlägg stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: