Blodgivare – Lite om varför jag är det, och dagens tappning.

img_2850

Jag skulle vilja påstå att jag kategoriserar mig som en väldigt stolt BLODGIVARE. Jag har inte kunnat ge blod på ett tag då mina järnvärden och ferritinvärden varit för låga. Men nu är dessa bra igen så då passade jag på att gå och lämna lite blod. Egentligen är det kanske inte så lite, det är en påse som får lämna kroppen och sedan transporteras bort för att testas och sedan ges till en anonym patient som behövde just mitt blod. Eftersom jag är blodgivare och ibland får frågor gällande detta när jag möter nya människor tänkte jag att ni som läser kanske är nyfikna på saken själva? Jag är ingen expert och har bara gett blod i 7 år med start 2009. Dessutom får jag bara ge två gånger per år eftersom jag gärna tappar lite mycket järn ur kroppen. Jag är kvinna och har mens, så det är största anledningen. Kvinnor får annars ge 3 gånger per år och män 4. Men ja nu tänkte jag svara på några vanliga frågor jag får som blodgivare, är du intresserad av detta? Fortsätt att läsa på bilden nedan.

img_2851En liten påse med 0 rh positivt blod, ganska precis i starten.

1. Varför blev du blodgivare? – Jag blev blodgivare för att jag nog alltid tyckt att människor ska få tillgång till blod. Jag skräms av det faktum att något litet barn, en gravid kvinna eller någon med kronisk sjukdom skulle dö bara för att det saknas blod. Att bli givare var dock inte helt enkelt för mig, jag hade blodpropp 2003 när jag var 19 år och under den perioden fick inte personer med blodpropp ge blod. Detta är förändrat något som kommer med i nästa fråga gällande sjukdomar.

2. Hur vet man att man får ge blod? – Det viktigaste är att du faktiskt ringer just din blodcentral eller blodbuss och frågar. Många regler ändras med tiden, och så har man ofta hört att man inte får ge från någon en gång och tror att samma regler gäller alltid. Det kommer ny forskning och regler inom blodgivning precis som inom annan medicin så om du inte fick ge för fyra år sedan, betyder det inte att du inte får ge idag. Vill du ge blod och inte frågat blodcentralen på ett tag? Ring då och fråga, annars finns denna lista med flera svar på dem vanligaste frågorna. Det finns även självtest på nätet du kan testa om du får ge på.

3. Varför är ni blodgivare så malliga? – Det här tycker jag är skitroligt! För det här har jag både fått höra och läst flera gånger att folk uppfattar blodgivare som. Jag vet inte vad detta grundar sig på, om det är att blodgivare delar länkar och att det finns ord som “Ge blod, rädda liv“. Men jag tänker så här, människor delar med sig av massor av saker som dessa gör. Det kan vara att vara volontär eller aktiva i föreningar. Såna gånger blir ingen störd på personen ifråga, men när det kommer till blodgivning så blir man irriterad? Är så klart nyfiken på detta, kan det vara så att man själv vill ge men inte vågar eller får? Jag tänker så här, man kan alltid sprida information som räddar livet på andra, oavsett om man får ge blod eller inte? Man kan sprida kunskap bara för att hjälpa till, ibland krävs inte det fysiska från dig för att hjälpen ska nå fram.

4. Gör det ont att ge blod? Nålen ser så stor ut! – Jag tillhör dem som tror all smärta är individuell och att det är svårt att säga vad just du kommer tycka och tänka om något. Jag personligen, och observera detta att det är jag tycker inte det gör det minsta ont att ge blod. Nålen är större än vid vanligt blodprov ja, men det känns inte annorlunda att få in den i kärlen för det. Storleken har i blodgivningssyfte i mitt fall således ingen påverkan på smärta. Jag tycker inte det känns alls, utan man sitter där och hör ljudet på på vågen som påsen som uppsamlar blodet ligger på.img_2853

5. Mår man illa? Svimmar man? Hur känns det efteråt? – Ännu en gång får jag vara ärlig och säga att även detta är individuellt. Jag har nu vid två tillfällen sedan 2009 under blodtappningen eller ja efteråt fått svimningskänslor. Idag var ena tillfällen och det berodde på att jag fick lågt blodtrycks som jag sedan flera år har. Men denna gång blev det lite av extremt efter tappningen. Jag fick som svettningar, blev rejält varm och det susade i öronen. Fick sätta mig i blodgivningsstolen och blev upphöjd, stannade i cirka 40 minuter där för att vara säker på att blodtrycket skulle sänkas. Blev således testad av blodtrycken två gånger, en gång när det var rejält lågt och en när det låg på normal nivå. Jag brukar känna av efter tappningen när jag kommer hem annars, men då är det mer lågt tryck och inte som idag. Det är viktigt att dricka mycket vatten då, man har ju förlorat en del i vätska. Tycker dock ni ska påminnas om att detta är jag, Williams pappa Björn och min bror som också är givare (tack vare att jag värvat dem) mår aldrig dåligt efter en tappning. Utan båda fortsätter dagen precis som vanligt efteråt, så det här är individuellt och inget som du ska stoppas av om du vill bli blodgivare.

Vad händer efteråt? – Efter att man givit blod får man välja en present, det kan vara allt mellan tröjor, porslin, biobiljetter eller presentkort. Jag har fått allt möjligt under tiden som blodgivare. Idag tog jag en skål och fick med en röd t-shirt som tydligen var kvar från Blodomloppet. Man får även med sig järntabletter hem, jag väljer Niferex då dessa är bättre för min mage även om jag absolut inte vill påstå att dem är toppen för magen i mitt fall. Tänk dock på att man kan sprida ut upptaget av järntabletterna så man kan äta dessa tills nästa blodtappning om man vill.

img_2856

Hur gammal måste man vara för att ge blod? Och hur är det med vikten? – För att Ge blod måste du väga över 50 kilo, detta då man annars behöver sitt blod själv. Någon övre viktgräns för blodgivning finns inte vad jag vet. För att Ge blod måste du vara minst 18 år och sen tror jag inte det finns någon övre gräns men att det ibland kan stoppas vid 65 ungefär? Det kan du läsa på om?

Om jag vill bli blodgivare hur ska jag då göra? – Kontakta din blodgivarcentral eller blodbuss, du kan få kontakt med blodmottagningar i ditt län på denna länk. Där får du fortsatt information och kan således börja din resa mot att bli blodgivare.

 

img_2855

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

38 thoughts on “Blodgivare – Lite om varför jag är det, och dagens tappning.

 • 8 november, 2016 at 16:04
  Permalink

  Jätte bra att du ger blod 🙂
  Intressant att läsa också!

  Sv: Vi har så mycket snö, känns som det bara snöar och snöar .. 😉
  Du då? har du mycket snö?

  Kommer ett inlägg ikväll ifall du vill läsa, håller på med det nu 🙂

  <3

  Reply
 • 8 november, 2016 at 19:15
  Permalink

  Hade jag klarat av det så hade jag absolut gjort det!
  Svar:Ja gud vi har jättemkt snö och mer kommer det, hujedamej,ush o fy s

  Reply
 • 8 november, 2016 at 19:22
  Permalink

  Jag skulle gärna ge blod, kommer mig liksom bara inte för, men har en ganska ovanlig blodgrupp som jag förstått det, så jag kanske borde 🙂 Men jag försöker nu gå ner i vikt, så snart nog väger jag väl 50 kilo och får ändå inte ge, hahaha… hoppas gå ner i vikt i alla fall, gick upp jättemycket i samband med ett medicinbyte för något år sedan…

  Reply
  • 9 november, 2016 at 22:44
   Permalink

   Du kan ju testa att ge nu då så får du sluta om du väger 50 sen 🙂

   Reply
 • 8 november, 2016 at 19:38
  Permalink

  Tycker det är bra med blodgivare, själv är kan jag inte lämna lite blodprov annars hade jag kunnat tänka mig göra det om jag uppfyllt kraven! 🙂

  Reply
 • 8 november, 2016 at 20:22
  Permalink

  Önskar så att jag kunde ge blod, en god sak och för måendet… men de tackade nej då jag dels är svårstucken, dels rädd så kärlen låser sig och knappt släpper blod :-/
  Therese recently posted..Dags att ge sig

  Reply
 • 8 november, 2016 at 21:09
  Permalink

  Jag har tänkt en tid att ta tag i att ge blod men har inte hittat något bra tillfälle än. Jag vet att det bara är lathet och jag måste skärpa mig! Bra att du ger blod 🙂

  Reply
  • 9 november, 2016 at 22:39
   Permalink

   Åh hoppas du får tid till att att ta dig dit för att ge 😀

   Reply
 • 8 november, 2016 at 21:24
  Permalink

  Jätte bra inlägg! Typ alla frågor jag någonsin undrat över haha!

  Reply
  • 9 november, 2016 at 22:36
   Permalink

   Så roligt :D. Jättebra att du fick svar på dina frågor 🙂

   Reply
 • 8 november, 2016 at 21:27
  Permalink

  Väldigt väldigt intressant att läsa, och jag beundrar verkligen dig och andra som faktiskt ger blod till andra människor, väldigt väldigt bra!!! Dock så tycker jag första bilden ser lite läskig ut, ( är livrädd för nålar ) men ett bra inlägg och roligt att läsa 🙂

  Reply
  • 9 november, 2016 at 22:36
   Permalink

   Åh tack :D. Hehe ja det förstår jag om man är nålrädd. Jag brukar välja att inte titta när dem sticker men sen bryr jag mig inte.

   Reply
 • 8 november, 2016 at 22:58
  Permalink

  Jätteintressant och läsa! Måste ta tag i det där, har länge sagt att jag ska bli blodgivare (båda mina föräldrar är det) men eftersom jag reste jorden runt, tatuerade mig och var mycket i Asien i några år så var jag tvungen att skjuta upp det. Men det är för en bra sak och nu borde jag verkligen ringa blodcentralen! 🙂

  Reply
 • 9 november, 2016 at 08:10
  Permalink

  Hejsan
  Du är så rar och vänlig och tänker på alla andra, att ge blod är verkligen att tänka på alla andra.
  Jag hoppas att du mår lite bättre , men det kommer att ta tid för dig.
  Du är så stark , så detta kommer att bli bra för dig.
  Jag har börjat skriva på min blogg igen, känns jobbigt men men.
  Tackar för din fina blogg.
  Snö i Malmö i dag jippi .

  Reply
  • 9 november, 2016 at 23:15
   Permalink

   Blir så glad att höra när blod kommer till nytta. <3 Det är otroligt fint att veta att någon får av blodet 🙂

   Reply
  • 9 november, 2016 at 23:03
   Permalink

   Åh toppen :D. Du måste vänta tills er son är 9 månader bara :). Lika lång som graviditeten varit måste man vänta innan man får ge blod :).

   Reply
 • 9 november, 2016 at 16:47
  Permalink

  aj 😮 det ser ut att göra jätteont!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: