Utmattningssyndrom – Att ha en tvångslista för att orka med dagen.

002

Jag låg bara kvar i sängen nu på morgonen. Vaknade vid 5:00 och hade först svårt att somna om, sov nog någon halvtimme för sen ringde klockan och William skulle upp för att fixa sig inför skoldagen. Jag låg själv kvar i sängen och har typ halvsovit. Det är egentligen det svåraste just nu att ta mig ur sängen, man skulle kunna tro att det bara är att gå upp men det är det verkligen inte. Det är en evig kamp att kliva upp på morgonen. Idag stod det städa på min lista så jag tog tag i den saken alldeles nyss, min tvångslista eller vad man ska kalla den. Det är så enkla saker som är uppradade på min tvångslista. Det står ord som städa, gå ut med soporna, diska och vattna blommorna. Det står med saker som att ta mina mediciner och eventuella möten jag ska på, möten är då läkarbesök eller att gå till beteendevetaren.

Här skriver jag även upp om det är något speciellt William ska göra. Det är om att min lista ger ett form av lugn, eftersom jag för varje dag lyckas pricka för det jag ska göra. Utöver listan finns det inga måsten, den finns där bara för att visa att så här kommer min dag se ut. Det stressar mig inte lika mycket som vetskapen om saker som ligger i framtiden. Att ha en tvångslista över dagen ger mig insikt för just denna stund och inte längre. Jag skriver aldrig i vad som ska göras om flera veckor utan bara för dagen, då kommer jag även ihåg vad som ska göras och jag behöver inte känna någon ångest för det jag glömt bort.

Ibland undrar jag hur lång tid det ska ta tills jag vaknar mer än en morgon och känner mig glad? När är tiden där när man kliver ut sängen varje dag igen och känner livslusten? Tålamod, det har aldrig varit min grej. Jag kan inte minnas när jag tyckt om att låta saker ta tid, jag vill ha saker gjorda och färdiga. Kanske för att jag någonstans i min önskan om att vara “klar” trott att nu kommer allt kännas bra. Men när man väl varit klar har det alltid funnits något nytt att ge sig på, man blir aldrig färdig. Det är som en tvättkorg som bara fylls på med ny tvätt när man just tvättat klart allt man hade i korgen.

Är det ett ouppnåeligt mål jag sökt när jag velat bli klar med saker? I mitt sökande att aldrig säga nej, och alltid vara den som ställer upp. Att alltid flytta mig själv åt sidan så att det jag gjort för mig själv aldrig riktigt synts? Jag har varit den där vännen som du kan ringa eller sms:a när som helst på dygnet för att jag velat hjälpa. Eller den människan som gärna lämnat det jag själv sysslat med för att hjälpa någon annan.

Jag tror att det är typiskt för många människor med utmattningssyndrom, att man vill alla andra mer väl än sig själv. Att ens eget liv inte har samma värde som någon annans, detta då som det är mitt fall aldrig tillräckligt bra resultat av det jag själv gjort. Man är högpresterande, man är en människa som lägger mer tid på andra än sig själv, man bortser ifrån sig själv för att man vill vara så duktig och bra. Men sen syns inte den saken ändå, ingen uppskattar det man gjort i slutändan och det man lagt ner syns inte någonstans för man jobbar i det dolda.

Jag hade inte tänkt ha ett mörkt inlägg idag igen, men det blir så här ändå. Ifrån djupet av mitt hjärta formas orden jag printar ner och det är som att mina fingrar får ur sig alla orden som finns där som tankar i mitt huvud. Orden som spökar i mig dag som natt, orden som måste ut ur min kropp som inte längre orkar stanna kvar inombords. Orden som formas till meningar för att släppa mitt inre och komma ut för att äntligen lämna platsen där orden en gång var tankar som bara gjorde så ont.

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

8 thoughts on “Utmattningssyndrom – Att ha en tvångslista för att orka med dagen.

 • 23 november, 2016 at 12:20
  Permalink

  att skriva av sig rensar själen på något vis 😉 <3

  Reply
 • 23 november, 2016 at 13:16
  Permalink

  Tror det är ett bra verktyg att skriva ur sig det som rör sig i hjärnan så fortsätt så. Att göra-listor tycker jag är väldigt bra också…blir som en klapp på axeln att få bocka av saker man gjort tycker jag!☺
  Kattis recently posted..När solen går ner

  Reply
  • 23 november, 2016 at 22:46
   Permalink

   Jag försöker tro det i alla fall, att det hjälper till i vardagen om inte annat 🙂

   Reply
 • 23 november, 2016 at 16:31
  Permalink

  Jag tror att det är bra att du tillåter dig att ligga kvar i sängen också, att inte känna dig tvingad att göra allt vardagligt om du inte mår så bra att du orkar göra det. Tycker du är hemskt stark som orkar dela med dig så uppriktigt här på bloggen <3

  Reply
  • 23 november, 2016 at 22:45
   Permalink

   Det är nog det, jag försöker tillåta mig saken. Det är fint att höra, känner mig inte så stark men tack 🙂

   Reply
 • 24 november, 2016 at 16:25
  Permalink

  En sådan lista tror jag många skulle må bättre av att ha. Dels för att veta vad som ska göras, vad som kommer och vad man ska företa sig, dels för att få bättre struktur på allt och inte påbörja massa saker lite här och var…

  SV: Kul att du gillade det! 🙂

  Reply
  • 26 november, 2016 at 18:57
   Permalink

   Ja det är nog det, tycker det är skönt också att checka av saker.

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: