Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet – I Västerås.

Befinner mig i Västerås på Mälardalens högskola, bredvid mig står det en kopp kaffe. Jag sitter och väntar på föreläsning och seminarium. Får hoppas att det går bra, känner mig mest osäker på vad vi ska göra, anser att det är dåligt med information.

Ikväll ska jag sedan åka hotellet, tänkte sätta mig och titta på 36 dagar på gatan, har sett tre avsnitt så tänkte se klart resten. Ett väldigt viktigt program som det flesta av oss borde se. Som specialpedagogstudent blir jag gripen eftersom jag någonstans vet att detta är vägen som elever med diverse handikapp kan hamna i om inte samhället hjälper till.

Det är sorgligt hur samhället istället för att ta hand om barnen skyller på varandra. Föräldrar skyller på skolan, skolan skyller på socialförvaltningen, socialförvaltningen i sin tur skyller på vården, vården i sin tur skyller på diverse olika instanser hos sig, och så går karusellen runt. Att barnen hamnar i mitten, och aldrig får hjälpen är det som att ingen ens tänker på. Det hade varit bättre om alla från föräldranivå till diverse olika hjälpnät kunde hjälpa och stötta  varandra mot det verkligen problemet.

Vilket är att ingen regering bryr sig eller brytt sig om de utsatta i samhället! Att det aldrig finns tillräckligt med pengar, och att politikerna fullkomligt skiter i människorna oavsett politisk ideologi. Det är vi som röstar men sedan händer det ändå inget, och att skylla detta på regeringskaoset som är nu går inte, denna nermontering av skola, vård och omsorg har pågått i små steg under hela min livstid vilket är 34 år, och säkert innan det också.

Nej det är inte föräldrar, socialförvaltningen, skolan och vården som bär ansvaret för att barn inte får den hjälp de har rätt till. Det är politikerna som styr men inte lägger in tillräckligt med pengar, och istället för att lyssna på personer som kan sina yrken kör sitt eget race på vad de tror att vi behöver. Det är inte diverse kompetensutbildningar som behövs, det är pengar, resurser och tillräckligt med människor för att kunna arbeta med uppgifter utan att någon ska bränna ut sig på kuppen.

Brukar inte skriva sådant här, men det är någonstans det här som är vad jag brinner för, men systematiskt har valt att inte skriva om. Jag vet nämligen att människor är lärda att ta politikerna i försvar, och i samma ställe lärda att skälla på arbetarna och föräldrarna. Politikerna är som samhällets kungar, och de som ska arbeta efter politikernas lagar är istället de svagaste som ska lyda kungen utan värde.

34 Comments

 1. Detta är ett ämne/problem som jag själv brinner för och jag tycker det är rent ut sagt äckligt hur ett land som Sverige kan behandla dessa människor 🙁

 2. Sverige är ett rikt land och pengar finns, det är fördelningen som är skräp. Som du säger, oavsett politisk ideologi. Det har ju varit problem oavsett vilka som suttit vid rodret.. 🙁

 3. Håller verkligen med dig! Det känns som att politikerna som har ansvaret bara lossas som att det inte finns ett problem och sen lägger de över all ansvar på alla andra, sorgligt 🙁

 4. Jag ser nog att resurserna som oftast finns, däremot borde varje person få en person som kan hitta rätt i djungeln så man slipper det.

 5. Jag tycker du ska skriva mer sådant här. Jag älskar att läsa om saker som folk brinner för!
  Alla måste ta sitt personliga ansvar och kan inte skylla runt på varandra. Pengar finns som sagt inte men då får man göra det man kan och inte förlita sig på att någon annan ska lösa problemet.

  Tråkigt att du känner att du fått dålig info.. Jag får panik på att inte veta vad jag ska göra!

  1. Jag tänker mer att det finns pengar men politikerna inte är speciellt intresserad av att satsa fullt ut på saken :).
   Det kan jag göra men måste lite ha tiden :).

 6. Åh, som mamma till 2 barn med diagnoser så känner jag igen det du skriver. Det här om att alla skyller på varandra och så står ett oskyldigt barn där i mitten och får ingenting av vad hen behöver.
  Vård, omsorg och skola är ju bland det viktigaste och det man verkligen måste satsa på och inte bara dra in, dra in och dra in…

  Kram kram

  1. Det är så hemskt, man önskar så att politikerna tar sitt ansvar. Jag känner liksom att det här är helt sjukt hur barn ska åka runt i en karusell. Har dessa barn inget skyddsnät, eller aktiva vuxna runt sig så är risken stor att de, inte får någon utbildning, i sin tur inget jobb och sedan soc eller hemlös 🙁

 7. Så himla viktigt inlägg, att det är politikernas fel att folk bor på gatan och att vården, skolan, förskolan och allt nu klagat på, är ”dålig”, förstår nog mest bara vi som jobbar inom dessa yrken och är insatta. Så himla sjukt ändå, vart går våra skattepengar om inte till oss??

 8. Såg Du programmet om de ”Hemmasittande” barnen som inte klarade av att gå i skola och som samhället i princip helt struntade i… bl a en 8årig pojke, De barnen som icke har godkända betyg hamnar ju utanför redan i 16års åldern.

  Fruktansvärt. Den svenska modellen är lite att ”sparka på den som redan ligger”.

 9. Ja det är en riktig karusell det här med politikerna, dom säger att det ska bli bättre det händer inget känns det som. Tycker också det är tragiskt att barnen får lida. Nej man önskar det borde bli någon ordning. Ska nog se den serien också 🙂

  1. Tack :).

   Jag orkar inte riktigt just nu, är i Västerås en gång i månaden ungefär. Är mest på skolan och hotellet men är så slut efter en intensivdag med studier 🙂

 10. Det är helt sjukt, har flera nära som jobbar/jobbat som lärare så har hört en del historier om hur systemet fungerar. I grund och botten är det ju politiker som behöver ta tag i problemet och anställa mer kompetent personal enligt mig, men alla måste ta sitt ansvar också.

  1. Ja det är verkligen det, hela samhällets olika organisationer som arbetar med människor behöver bättre cred. Det känns inte okej att våra politikerna inte lyssnar på professionerna, om pengarna kom dit så varje instans kunde göra det som de har utbildning till skulle saker fungera. Där är Norges modell med sjukhusen att sträva efter.

 11. Jag har sett alla avsnitt och det är ett så otroligt gripande program. Ja precis som du skriver, varför får det hända. När jag sett programmet så fick jag mig en rejäl tankeställare och ska aldrig mer ha fördomar mot de jag möter på gatan. <3

 12. Jag förstår dina känslor kring det här, och att du vill skriva om det. Jag kan känna en slags tröstlöshet i att oavsett vilka partier som har makten så glöms alltid de svagaste och mest utsatta bort. Det gäller såväl barn som vuxna, och oavsett anledningen till situationen dom befinner sig i. Vi lever i ett sk välfärdssamhälle, och då ska välfärden inkludera alla.

 13. Hej, Jag tycker att det är sådant här du skall skriva om! Det här är ju mycket intressantare och viktigare än listor som 5 en fredag. Du har en jättebra plattform här i och med din blogg. Använd den!
  Lycka till och ha en fin helg!
  Anneli

  1. Hej! Tack för inputen, så kul att du tycker att jag ska skriva om just detta ämnet. Det är absolut något jag kommer skriva mer om, jag brinner för dessa frågor men det kräver en hel del att tänka igenom innan man skriver om det.
   Den tiden har jag mest när jag befinner mig som i Västerås eller har semester. Jag ska se om jag kanske kan skriva ihop lite olika inlägg under julledigheten så jag kan publicera ut vid bra tillfällen :). Tack för dina tankar och dessa tar jag till mig :). Trevlig helg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d